Hanne på 87 år blev smittet med corona og var bange for at dø

Hanne Pedersen er 87 år og blev som den første i Skagen smittet med corona. Nu er hun og hendes historie aktuel i en udstilling om, hvordan ældre tacklede den første bølge af pandemien.

Jeg var sikker på, jeg ville dø, hvis jeg fik corona.

Det fortæller Hanne Pedersen, der er 87 år og fra Skagen. 

Sådan gik det heldigvis ikke - for corona fik hun. Og som den første i Skagen tilbage i 2020, da pandemien ramte for alvor.

- Det var træls at skulle spritte af og gå med mundbind, men ellers så faldt man ind i en anden rytme, fortæller Hanne Pedersen til Lise Jørgensen i udstillingen Livshistorier.

Hanne Pedersen fortæller i en udstilling om sin hverdag, da coronaen ramte, og i marts 2020 lukkede det meste af landet ned.

En nedlukning, der betød, at alle blev isoleret i en eller anden grad.

quote - Det, der gjorde mest indtryk på mig, er hendes positive måde at leve livet på - også selvom det nogle gange kan være noget værre rod

Lise Jørgensen, frivillig skribent, Projekt Livshistorier

- Det gik særligt hårdt ud over de ældre, siger projektleder i Frederikshavn Kommune, Ulla Hariet Jensen, der fik idéen til at kontakte udvalgte ældre borgere i kommunen med henblik på at høre lidt om, hvordan det gik - og så havde hun også en helt anden tanke:

- De ældre har så meget livserfaring og så mange historier at give videre. Så hvorfor ikke finde nogen, de kan fortælle historierne til? Vi kunne ikke mødes fysisk, og derfor fandt vi på at finde frivillige til at interviewe ældre om deres livshistorier på telefonen, fortæller Ulla Hariet Jensen.

Det blev til netop projekt Livshistorier. 

Her ses bladet.
Her ses bladet.

En række frivillige fra Frederikshavn Kommune meldte sig til at tage kontakt til nogle af kommunens ældre borgere for at lytte til og skrive deres livshistorier ned.

quote Hver gang der blev lukket lidt op i samfundet, var jeg da den første ude af døren

Hanne Pedersen

En af dem, der meldte sig, var, Lise Jørgensen, til hvem Hanne Pedersen fortalte sin livshistorie.

Eller dele af den. For når fødselsattesten siger 1935, så er der mange historier at fortælle.

Hanne mødte Alf og flyttede til Skagen

Hanne Pedersen er født i Dronninglund Storskov ud af en børneflok på ti. Hannes barndom bestod af skolegang og pligter i hjemmet. Da Hanne Pedersen er 16 år flytter hun til hovedstaden og bliver stuepige. Og det er i København, hun møder sin mand, Alf, de stifter familie - men da Hannes svigerfar dør, kalder hjemstavnen for Alf. Det er Skagen. Hanne, Alf og børnene flytter til Skagen for at drive familievirksomheden, Skagen Kasse og Plastfabrik, videre. Alf dør i en ung alder i 1997. Hanne driver virksomheden videre sammen med sønnen, frem til hun bliver pensionist som 70 år.

Får det bedste ud af livet

- Det, der gjorde mest indtryk på mig i forhold til hende, er hendes positive måde at leve livet på - også selvom det nogle gange kan være noget værre rod, fortæller Lise Jørgensen, som knyttede et tæt bånd til den ældre skagbo i starten af coronapandemien.

Det er også Lise Jørgensen, der har lyttet og skrevet Hanne Pedersens historie i udgivelsen "Livshistorier", og det har været en særlig oplevelse for Lise Jørgensen at skrive den.

- Det er med æresfrygt, jeg har skrevet Hannes historie. For jeg har været nervøs for, om Hanne ville kunne lide det, jeg skrev, og måden jeg skrev det på, siger Lise Jørgensen og tilføjer, at hun syntes, det alligevel må være en gave for familie at have dele af historien fortalt af Hanne Pedersen selv - den dag hun ikke længere er her.

- Det har været en fornøjelse at fortælle, lyder det fra Hanne Pedersen selv.

Blev ved at spille golf og bridge

Og det er langt fra bare historier om corona, makkerparret er kommet omkring. 

For selvom Hanne Pedersen var bange for at få corona og blive alvorligt syg og ikke overleve, så blev hun i forbindelse med pandemien aldrig en af de ældre, der holdt sig inde bag en lukket dør.

- Nej, det er jo egentlig lidt mærkeligt, men jeg blev ved med at spille golf, for man måtte jo gerne gå på golfbanen, og vi var fire, der blev ved at mødes og spille bridge. Så det var ikke sådan, at jeg ikke ville ud. Jeg gjorde alt det, jeg kunne for at komme ud af døren  - og hver gang der blev lukket lidt op i samfundet, var jeg da den første ude af døren, fortæller Hanne Pedersen.

Fotograf Linda Suhr har taget billedet her af Hanne Pedersen. Billedet er en del af udstillingen, der kan ses på biblioteker rundt om i Frederikshavn Kommune.
Fotograf Linda Suhr har taget billedet her af Hanne Pedersen. Billedet er en del af udstillingen, der kan ses på biblioteker rundt om i Frederikshavn Kommune.

Det var ikke tanken fra starten, at livshistorierne skulle formidles videre, men historierne var gode, mente Ulla Hariet Jensen - og en fotograf blev hyret til at tage billeder af fortællerne til et magasin og en udstilling. 

Her kan du se udstillingen Livshistorier

Lige nu og frem til 14.10:

Skagen Bibliotek – ”Åbning” af udstilling kl. 15.00 med deltagelse af projektleder, fortæller og skribent.

24.10. – 24.11:

Ålbæk Bibliotek

9.1. – 10.2:

Frederikshavn Bibliotek eller Borgertorv

20.2. – 31.3:

Sæby Bibliotek

11.4. – 17.5:

Østervrå Bibliotek


Nu kan udstillingen med ti livshistorier i citater og billeder ses på udvalgte biblioteker i Frederikshavn Kommune. Onsdag 7. september afholdes så et foredrag om ’Livshistorier’ på Kulturhus Kappelborg i Skagen. Her indgår også udstillingen .


Seneste nyt

fra Nordjylland