Helt på toppen: Gæster tilfredse med Skagen

Turismeforsker Peter Kvistgaard fra Aalborg Universitet mener, at Skagen har en kerne af stedsånd, som tiltrækker turisterne. Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

I en ny analyse, der undersøger 37 danske feriebyer, kommer Skagen ud som en klar vinder. Det er anden gang i træk, at Skagen tager førstepladsen i undersøgelsen.

Vi nordjyder ved det sådan set godt; at der er dejligt i Skagen. Og nu bekræfter en undersøgelse, at andre har samme opfattelse.

For Dansk Kyst- og Naturturisme har kortlagt feriegæsternes tilfredshed i 37 danske kystferiebyer, og resultatet er klart: Skagen kommer på en suveræn førsteplads med en tårnhøj score.

Læs også Populære Skagen: Turismen skaber 20 procent af kommunens job

Hos turistforeningen i Skagen, Turisthus Nord, vækker analysens resultat selvfølgelig stor glæde.

- Det er anden gang, at vi får førstepladsen i analysen, så jeg har det som en dygtig kok, der lige har fået at vide, at hans restaurant får lov til at beholde sine tre Michelin-stjerner. Det er fantastisk, for det bekræfter den fornemmelse, vi har, nemlig at de professionelle i turisterhvervet, men også alle byens borgere, tager varmt imod vores gæster, siger René Zeeberg, der er direktør i Turisthus Nord.

Skagen har en kerne af stedsånd

Peter Kvistgaard, der er turisme- og oplevelsesforsker ved Aalborg Universitet, peger på en række faktorer som årsag til, at Skagen år efter år scorer den allerhøjeste gæstetilfredshed blandt de danske kystferiedestinationer.

Skagen har en kerne af stedsånd, noget uforandrethed som er et stærkt brand, og som folk praler lidt med.

Peter Kvistgaard, turisme- og oplevelsesforsker, Aalborg Universitet

- Skagen har en kerne af stedsånd, noget uforandrethed som er et stærkt brand, og som folk praler lidt med. Folk kan godt lide at sige; "Vi har været på Skagen." Og det er en styrke, som har været konstant. Uanset om det var i 1880 eller i 2019, så er der i Skagen en fornemmelse af en uforandret stedsånd, siger Peter Kvistgaard.

Turismeforskeren fremhæver også, at Skagen ligger afsides.

- Uanset hvad man forsøger rundt omkring, så kan man ikke kopiere Skagen. Du kan opføre Skagens-huse andre steder, men det bliver bare ikke rigtigt Skagen af den grund. Der er noget, der smager af noget ægte i Skagen, og det giver troværdighed. Og så er det stadig lidt besværligt at man skal helt op til Skagen. Det er faktisk en positiv ting set med turismebriller, siger Peter Kvistgaard.

 

Forsiden lige nu