Her er det et hit at blive håndværker
Foto: Michael Andersen (Arkiv)
Hver anden 10. klasses elev i Frederikshavn Kommune vælger en erhvervsuddannelse som deres videre uddannelsesvej. Det er dobbelt så mange som på landsplan.
Murer, tømrer, smed, frisør, kosmetiker, tjener, kok. Alle er erhverv, der i de senere år i høj grad er blevet valgt fra af de unge nordjyder og danskere, der har valgt gymnasierne til og erhvervsuddannelserne fra.
Flere års kampagne har dog forsøgt at vende den tendens. Om kurven er ved at knække, skal vi ikke gætte på, men den seneste oversigt over de unge nordjyders uddannelsesvalg tegner i hvert fald et billede af, at faldet i unge, der vælger en erhvervsuddannelse er fladet ud, og i mange nordjyske kommuner oplevede man i år stigninger i søgningen til de håndværksmæssige fag.
Det er stort set alle enige om, er godt, for det er i høj grad i håndværksfagene man i de kommende år kan finde arbejde og vil mangle arbejdskraft.
I Frederikshavn Kommune er man rigtig glade. Her har de nemlig rigtig mange arbejdspladser, der allerede nu hungrer efter faglært arbejdskraft, men man har også unge, der i højere grad end i resten af landet vælger erhvervsuddannelserne til.
Således var det lige knap hver anden af de 10. klasses, der bliver færdige med grundskolen til sommer, der har valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse. Det er ikke blot en stigning sammenlignet med sidste år, men hele dobbelt så mange som på landsplan. De præcise tal er for søgningen til erhvervsuddannelserne fra 10. klasse er 46,5 procent i Frederikshavn og 23,6 procent på landsplan.
- De unges valg har stor betydning for, om de bliver boende her i lokalområdet. Vi mangler jo ikke kun højtuddannet arbejdskraft, men især faglært arbejdskraft inden for fx maritim el, CNC og i turisterhvervet. Vi har netop udgivet et Jobbarometer, der viser at metalindustrien vil ansætte flere medarbejdere, og at der er behov for at imødekomme flaskehalse for endnu flere faglærte uddannelser. Derfor er de unges uddannelsesvalg vigtigt for den fremtidige udvikling af Frederikshavn Kommune, siger John Karlsson (Soc.dem) der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.
Selvom de seneste tal viser en flot tilslutning til erhvervsuddannelserne er Frederikshavn Kommune dog ikke helt tilfredse endnu. Det er blandt 9. klasseseleverne, og det er dem der er flest af, nemlig "kun" 25,1 procent, der vælger at uddanne sig videre på en erhvervsuddannelse. På landsplan er det tal 18,5 procent, så Frederikshavn er rigtig godt med. Kommunen har bare selv en ambition om at hele 45 procent af en ungdomsårgang skal gå fagvejen, så man kan sikre den rigtige arbejdskraft til virksomhederne fremadrettet.
- Verden er i forandring, og det er Frederikshavn Kommune også. Det skal de unge opdage, og der har vi sammen med forældrene en forpligtigelse til at anskueliggøre, hvad mulighederne er for at finde et job inden for de forskellige fag på sigt. Arbejdsmarkedets forandring er afhængig af at man kan tiltrække de rette kompetencer i nærområdet, siger John Karlsson.