LIGE NU:

Imponerende syn: Verdens største skib bugserer kæmpe platform til Frederikshavn

Skibet Pioneering Spirit – verdens største skib – ligger lige nu få sømil udenfor Frederikshavn, hvor det skal levere første del af boreplatformen Tyrafeltet til genanvendelse, efter det har udtjent sin værnepligt med gasudvinding i Nordsøen.

Skibet Pioneering Spirit er verdens største med sine 477 meter i længde, og mandag aften ligger det ud for Frederikshavn, hvor det skal aflevere det første store modul fra gasfeltet Tyra i Nordsøen.

Skibet har fragtet Tyra Øst - en del af gasfeltet Tyra, til Frederikshavn. Først løftede det store skib modulet af sine støttepiller i Nordsøen, og siden har det sejlet det til Frederikshavn.

Her er det nu i gang med at læsse modulet over på en pram, der skal slæbes det sidste stykke ind i havnen - for verdens største skib er alt for stort og dybdegående, til det overhovedet kan nærme sig havnen i Frederikshavn. 

Tyrafeltet skal bygges om, og derfor bugseres flere dele af gasfeltet ind til Frederikshavn til genindvinding på værftet Modern American Recycling Services (M.A.R.S.).

quote Det er et imponerende syn

Birgit Hansen, Borgmester i Frederikshavn Kommune

Mandag eftermiddag fik Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit Hansen selv mulighed for at se det imponerende syn på tæt hold, da hun blev sejlet ud til Pioneering Spirit ud for Frederikshavn.

- Det er et imponerende syn, og det er jo sådan, at nogen tænker sådan, at olie, naturgas, diesel, det er på vej ud, og det er det nok også, men på vejen derhen, der skal vi også sørge for at rydde godt op efter os, og det er det, vi medvirker til her, siger Birgit Hansen.

 
 
Foto: Hans Christian Lauritsen

Tyra Øst vejer 14000 tons, og det er hovedmodulet på platformen. Tyra Øst har fungeret som blandt andet bolig og administrationsbygning. Men nu skal det skilles ad på havnen i Frederikshavn. En opgave, der skaffer flere hundrede arbejdspladser til byen, og som havnedirektøren er glad for er landet i Frederikshavn.

- Det er en kæmpe stor dag, siger Mikkel Seedorff Sørensen, Administrerende direktør, Frederikshavn Havn og fortsætter:

- Nu er Danmark med til at tage ansvar og rydde op efter os selv. Både som en shipping nation og som nogle, der har været med til at tage noget ud af Nordsøen, så rydder vi op efter os selv, og det er vi rigtig stolte over at være med til i Frederikshavn, siger Mikkel Seedorff Sørensen.

Det er energivirksomheden Total, der står for at nedtage alle platformene på Tyra-feltet, og Total forventer, at man kan genanvende mere end 95 procent af platformene.

Fakta om Tyra-genopbygningen