LIGE NU:

Indsigelser hjalp ikke: Miljøskibe skal laves i Faaborg

Miljøministeren har besvaret Bjarne Laustsens indsigelser mod Faaborg Værfts bud på miljøskibene. Der er ikke noget at komme efter.

Det bliver Faaborg Værft, der skal ombygge de to kommende miljøskibe Siff og Frigg. Det står klart efter miljøminister Lea Wermelin mandag har svaret på de indsigelser og spørgsmål som folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har stillet efter Miljøstyrelsen offentliggjorde deres intention om at skrive kontrakt med netop Faaborg Værft.

Faaborg Værft vandt med et mulehår foran JOBI Værft i Strandby, der ellers vandt arbejdet med de to miljøskibe inden udbudet blev annulleret på grund af en fejl i udbudsmaterialet.

Har ikke værftsgodkendelse

Bjarne Laustsen har været utilfreds med udsigten til at Faaborg Værft skulle vinde udbuddet fordi det fynske værft ikke har den miljøgodkendelse til at drive værftsvirksomhed som de øvrige budgivere har - og har brugt mange penge på at opnå.

Der har nemlig ikke været et konkret krav om specifikke miljøgodkendelser i udbudsmaterialet - blot en løsere formulering om at budgiverne skulle have alle relevante miljøgodkendelser. Og ifølge Miljøstyrelsen er en værftsgodkendsle ikke et krav for at kunne udføre arbejdet med de to skibe, der blev købt brugt i England for seks år siden.

- Ufatteligt

- Det er helt ufatteligt, at de ikke kræver en værftsgodkendelse, så sagen slutter altså ikke her, siger Bjarne Laustsen, der har været dybt involeret i den tumultariske proces med de to skibe, der har været igang siden de blev indkøbt.

Først måtte Miljøstyrelsen nemlig sande, at det arbejde man ønskede udført slet ikke stod mål med den betaling værfterne ville have for at lave det. Der var simpelthen ikke penge til opgaven.

Siden blev et nyt udbud sat igang og her var det JOBI Værft i Strandby, der vandt, men på grund af en fejl i udbudsmaterialet blev det igen annuleret og nu er det så - efter tredje forsøg - lykkedes at finde frem til, hvem der skal ombygge de to skibe.

Vil sikre krav om værfts-godkendelse i fremtiden

Hele forløbet og den foreløbige konklusion, der er kommet mandag, har fået Bjarne Laustsen til at bide sig fast i haserne på sagen om Siff og Frigg.

- Jeg slipper ikke sagen her. Nu går opgaven til Faaborg Værft og så vil jeg sikre mig, at det arbejde, der bliver lavet, bliver lavet ordentligt og til den pris der er aftalt - sikre mig, at der ikke pludselig kommer nogle ekstraregninger, siger folketingsmedlemmet.

På samme måde vil han arbejde for, at der i fremtiden ikke bliver stillet "for få" krav til virksomhedernes miljøgodkendelser fordi det favoriserer de virksomheder, der som Faaborg Værft kan slippe for at bruge penge på godkendelser som andre værfter er pålagt at bruge penge på, fordi de har addresse i en anden kommune.

- Det er godt at arbejdet bliver lavet i Danmark, men vi skulle jo gerne have, at det er et værft med de rigtige tilladelser, der vinder, så det ikke bliver laveste fællesnævner. Så er der jo ingen grund til at de andre værfter betaler i dyre domme for tilladelser som åbenbart ikke er nødvendige.

VIDEO: Se indslag fra 10. juli om sagen og miljøgodkendelserne, der ikke var nødvendige for at vinde udbuddet.