01:56

Video: Anders Hestbek

Julen varer længe, koster mange penge: Flere nordjyder søger om julehjælp

Igen i år melder Dansk Folkehjælp om et rekordhøjt antal nordjyder, som søger om julehjælp. I Frederikshavn Kommune ser organisationen en stigning på ti procent siden sidste år.

Ayla Jensen fra Frederikshavn er vild med jul, og det samme er datteren Sofie på syv år. Men 28-årige Ayla Jensen er på kontanthjælp, og det betyder, at den ellers festlige højtid kan være fyldt med mange økonomiske bekymringer.

- Man skal hygge sig, og man skal være sammen med familie og venner, og man skal have det godt, men jeg er på kontanthjælp, og det er jo ikke lige det største beløb, man får. Jeg får 850 kroner hver mandag, siger hun.

Derfor har hun søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp, så familien kan nyde julen uden for mange bekymringer om penge.

Hun er bestemt ikke den eneste. I Dansk Folkehjælps afdeling i Frederikshavn oplyser organisationen, at der i år er en stigning på ti procent i ansøgninger til hjælpen.

- Der er rigtig mange, og det lader til, at der er endnu flere i vores kommune i forhold til sidste år, siger Henning Olsen fra Dansk Folkehjælp Frederikshavn.

Kommunen tjekker ansøgninger

Kriterierne for at modtage julehjælp er, at man er enlig, er på overførselsindkomst og har børn.

- Vi har et samarbejde med Frederikshavn Kommune, og de tjekker alle ansøgninger og godkender dem, så der er styr på det, siger Henning Olsen fra Dansk Folkehjælp Frederikshavn.

Dansk Folkehjælp har samlet ind til julehjælp siden 2006, og i den periode er efterspørgslen blevet større og større for hvert år. I 2018 fik foreningen 45.000 ansøgninger fra enlige forsørgere, men foreningen havde kun mulighed for at give julehjælp til 11.000 af familierne.

Julehjælpen består af et gavekort til Rema 1000 på 500 kroner og et gavekort på 1000 kroner til køb af julegaver til børnene. For Ayla Jensen er det en stor hjælp i juletiden, for december er en svær måned for hende, når det kommer til økonomien:

- Det hele skal bare slå til økonomisk, og det gør det bare ikke, når man står i den situation, som jeg står i, fordi jeg er på kontanthjælp, siger Ayla Jensen.

Erhvervsfolk vil samle penge ind

I Frederikshavn mødes en række erhvervsfolk i Møllehuset torsdag i et forsøg på at samle flere penge ind til julehjælpen, så man kan undgå at give afslag på ansøgninger om julehjælp. Det glæder Ayla Jensen, for julehjælpen er med til at sikre en god december for hende og hendes datter:

- Det betyder rigtig meget for mig, at jeg kan få julehjælp. Det gør, at jeg får mere frihed til at gøre min datter glad, og jeg glæder mig hvert år til jul. Når det bliver januar, så tænker jeg, at nu er der kun 12 måneder til – så er det jul igen, siger hun med et smil.