SENESTE NYT:

Kendisfotografen i Skagen: - De kendte er der for at blive set og komme i bladene

Den nordjyske freelancefotograf René Schütze er blandt de mange pressefolk, der traditionen tro sætter kurs mod Skagen i uge 29. Her fotograferer han de mange kendisser, der hvert år strømmer til i den festlige uge.

De mange kendisser ved godt, at René Schütze og hans kolleger er der. For det er nemlig en del af præmissen ved at tage til Skagen netop i uge 29.

- De er der for at blive set og komme i bladene, og det er så der, jeg kommer ind i billedet, siger pressefotografen, der er i Skagen i den berømte uge for cirka 20. år i træk.

quote Jeg taler i telefon med eller skriver på Messenger med de fleste af de personer, som jeg gerne vil tage billeder af, og så aftaler vi at ses

René Schütze, pressefotograf

Han tager billeder for ugebladet Se og Hør, og i år er det blandt andre nogle af de fra tv kendte "forsidefruer" som Janni Ree og Tina Lund, han regner med at fotografere, ligesom han også plejer at løbe ind i Le Mans-legenden Tom Kristensen.

- Uge 29 i Skagen er arbejde for mig, men det er sjovt og hyggeligt, fortæller René Schütze.

Hans telefon rummer på forhånd navne og numre på nogle af kendisser, som han er bestilt til at fotografere i Skagen. Og i de fleste tilfælde har han lavet aftaler om hvor og hvornår, det passer ind, at han kommer forbi med kameraet.

- Jeg taler i telefon med eller skriver på Messenger med de fleste af de personer, som jeg gerne vil tage billeder af, og så aftaler vi at ses, siger han.

Typisk tager han billeder ved stranden i Skagen eller i klitterne, eller han aftaler, han kigger forbi, mens de spiser frokost f.eks på Ruths Hotel.

- Jeg har også været med ved stranden og taget billeder af nogen, der morgenbader, og det har altså været aftalt, mens andre gerne vil fotograferes på en gåtur rundt i Skagen. Det er meget forskelligt, forklarer han.

Og de kendte har René Schütze - ifølge ham selv - et godt og professionelt forhold til.

- Det er sådan set meget stille og roligt det hele, siger han.

Er de rigtigt kendte i Skagen?

Sådan har det været i mange år, men der er alligevel en del ting, der ifølge den rutinerede fotograf har ændret sig i kendis-ugen i Skagen.

quote Vi er ikke venner. Det er vigtigt, fordi der kan komme en situation, hvor jeg også skal billeder af dem, hvor de synes, det er træls

René Schütze, pressefotograf

For i dag er der rigtigt mange, der gerne vil være kendt og blive set og fotograferet i Skagen. 

- Jeg ser mange, der leaser en fed bil for udelukkende at køre rundt i den i uge 29 i Skagen. De fører sig frem og er det, jeg vil kalde blærerøve. Jeg ved ikke, hvem de er, men der er så mange, der gerne vil være kendte og blive set i Skagen den uge, siger René Schütze.

Han er bange for, at Skagen i uge 29 er ved at udvikle sig for meget til poolparty og skumfest for semi-kendte og wannabes på bekostning af den stilfulde og charmerende ferieperle for de danske liebhavere, byen har været gennem mange generationer.

Og den tid kan René Schütze godt savne. For det er ifølge ham selv de "rigtigt" kendte og ikke dem, der gerne vil være kendte, han tager billeder af.

- Dengang kunne man sidde og vente på gaden, og så kom de rigtigt kendte gående. I dag skal man lede efter dem. Dels holder de sig for sig selv i sommerhusene, og dels er de der slet ikke i det omfang, som de var for 20 år siden, siger han og tilføjer, at det måske bare er udviklingen.

Vi er ikke venner

Nogle dage er han i Skagen fra morgen til aften, andre dage har han lavet foto-aftaler med de kendte på faste tidspunkter, så han blot er nogle få timer i Skagen i løbet af ugen.

Det er langt fra dog fest og farver for ugebladsfotografen, for det er hårdt arbejde, og han ved aldrig helt, hvad dagene og aftenerne vil bringe. 

Og så er det et sandt trafikkaos at komme rundt i Skagen i uge 29. Gaderne er ensrettede, bilerne er mange, og parkeringsmulighederne få. 

Sådan er det også for ugeblads-fotografen, der leverer de glade og glitrende billeder af kendisserne, når de holder ferie på toppen - til det landsdækkende medie. 

- Der er ikke meget luksus over mine arbejdsdage i Skagen, for det er arbejde. Også selv om der en god stemning mellem mig og de personer, jeg tager billeder af, og vi kender hinanden, så er det vigtigt at bevare det professionelle. Vi er ikke venner. Det er vigtigt, fordi der kan komme en situation, hvor jeg også skal billeder af dem, hvor de synes, det er træls, siger den rutinerende pressefotograf.