LIGE NU:

Klager til Justitsministeriet: Indsatte utilfredse med forhold i nordjysk fængsel

I øjeblikket er der 244 indsatte i Kragskovhede Fængsel, selvom fængslet kun har plads til 215 indsatte. Fængslet har de seneste par år haft overbelægning og med den nuværende coronasituation må de indsatte ikke komme på hverken udgang eller arbejde. Det har fået flere af de indsatte til at klage til Justitsministeriet.

Et råb om hjælp kalder de indsatte i Kragskovhede Fængsel ved Jerup nord for Frederikshavn et brev, de netop har sendt til Justitsministeriet og Kriminalforsorgen.

- Vi er 28 mand til to toiletter, to komfurer og to bade. Der er intet varmt vand efter klokken 12, så der er stress på, siger Jesper Vohlert, der er fællestalsmand for de indsatte i Kragskovhede Fængsel.

For mens coronavirus har tvunget alle til at holde afstand, står de omvendt tættere og tættere i fængslet. Lige nu er Kragskovhede Fængsel fyldt 113,5 procent op.

- Det skaber nogle gnidninger. Du kan jo ikke gå ind og lukke din egen dør, uden at du ser på en anden indsat, som du måske har haft noget klammeri med. Udover det, så er det et problem, at vi ikke kan holde hygiejnen i forhold til corona, siger Jesper Vohlert.

Forholdene bekymrer også tidligere indsatte i Kragskovhede Fængsel, der kæmper de indsattes kamp uden for fængselsmurene.

- Det er jo ligesom at sætte høns i et bur, hvor der er plads til 10, så sætter de 100 ind, og så bliver der ballade og slåskampe, fortæller Carsten Jensen, der er tidligere indsat og talsmand for "Gruppen i det fri".

Udfordrer personalet

Kragskovhede Fængsel har lige nu 30 flere indsatte, end der er plads til – oven i det har de nuværende coronarestriktioner indskrænket de indsattes bevægelighed.

- Det skaber en masse udfordringer for personalet. De skal jo gå og slukke ildebrande hele tiden, fordi de indsatte lige nu ikke må komme på arbejde, de må ikke komme på udgang, de kan få minimalt besøg og vi har flere indsatte ind på meget lidt plads, siger Karsten Pedersen, som er tillidsmand for fængselsbetjentene i Kragskovhede Fængsel.

FAKTA

I øjeblikket er nogle af enkeltværelserne belagt med to indsatte, og generelt er det umuligt at holde kravene om afstand i fængslet, fortæller Jesper Vohlert.

Har de indsatte været glemt i den her coronasituation?

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Jeg tror, at de indsatte oplever ligesom alle andre borgere i det her samfund en længsel efter at ting bliver normale og ind i mellem, så bliver man frustreret, siger fængselsdirektør Lene Theilgaard.

Fængselsledelsen mødtes med de indsatte

Mandag havde fængselsledelsen og de indsatte så et møde om de indsattes frustrationer – et godt møde, lyder det fra fængselsdirektøren, der har lyttet til frustrationerne.

- Det, vi så også har kunnet sige til de indsatte, er, at der er lys forude, vi er så småt i gang med en genåbning. For eksempel allerede på mandag kommer vi til at åbne lidt mere for besøg, siger Lene Theilgaard.

Er I tilfredse med det, der kom ud af mødet?

- Egentlig ikke. Der er noget at arbejde videre på, men der er blevet åbnet nogle døre, og det ser vi frem til at benytte, siger Jesper Vohlert.

De indsatte må dog stadig vente nogle måneder på at komme på udgang, lyder det fra fængselsdirektøren.

- Vi er straffede, og vi skal tage vores straf, det er vi helt indforstået med, men vi har også stadig nogle gængse rettigheder, siger Jesper Vohlert.

Der bliver snart åbnet omkring 60 nye pladser til indsatte i Møgelkær Fængsel ved Horsens. Det vil tage noget af presset fra Kragskovhede Fængsel, mener Lene Theilgaard.

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

Til forsiden

Til forsiden