Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Sidste punktum i den såkaldte klit-sag fra Skagen Sønderstrand er ikke sat endnu. Frederikshavn Kommune er i gang med at forberede et civilt søgsmål mod de to dømte mænd.

- Vi har lagt penge ud til reetablering af klitterne, og det er skatteborgernes penge. Dem skal vi se om vi kan få tilbage, siger Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).

De dømte, den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen og en 39-årige entreprenør, har tidligere meldt ud, at de ikke ønsker at anke dommen. Det samme lyder også anklagemyndigheden.

- Sagen er lukket nu, og vi meddeler nu Kriminalforsorgen, at der skal iværksættes samfundstjeneste, ligesom vi meddeler Kriminalregisteret om dommene til registrering på straffeattesterne, siger specialanklager Jan Østergaard.

I efteråret 2020 reetablerede Frederikshavn Kommune de to klitter på Skagen Sønderstrand. Den samlede pris for det var omkring en halv million kroner i følge Frederikshavn Kommune.

- Vi er i gang med at se på erstatningssagen og er ved at forberede et civilt søgsmål, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Idømt samfundstjeneste og betinget fængsel for hærværk

Ved retten i Hjørring blev den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen og en 39-årig entreprenør begge idømt 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste for hærværket, men domsafsigelsen bliver ikke sidste punktum i sagen.

- Jeg er ikke overrasket over, at man vil anlægge et civilt søgsmål. Alt andet ville være politisk selvmål, siger den 39-årige entreprenør til TV2 Nord.

Sagen har kostet ham 130.000 kroner i sagsomkostninger, og han valgte ikke at anke sagen, da han ikke vil kaste flere penge efter sagen. For ham er sagen slut.

- Jeg vil nægte at skulle inddrages i det igen, siger han.

Den 39-årige, som i retten erkendte, at han kørte gummigeden, der fjernede sandet fra klitterne, afviser overfor TV2 Nord erstatningskravet. Han mener, at kommunen har overdrevet beløbet til reetablering. 

- I den udformning kravet har været fremlagt i retten, så kan jeg blankt afvise det, siger den 39-årige entreprenør.

Sandet blev i efteråret 2020 skubbet tilbage og klitterne genplantet med 28.200 hjelme.
Sandet blev i efteråret 2020 skubbet tilbage og klitterne genplantet med 28.200 hjelme.

Retten i Hjørring ville ikke tage stilling til, om de to dømte skal betale erstatning til kommunen for det arbejde, der er blevet lavet på klitterne. Derfor er Frederikshavn Kommune nødt til at rejse et civilt søgsmål og sende sagen i retten igen, hvis de to dømte skal dømmes til at betale erstatning.

Hans Andersen har under hele sagen påpeget, at han mente, at Frederikshavn Kommune overdrev sagens omfang og det beløb, som reetableringen kostede. Det mener han stadig.

- Jeg står ved, at jeg har tilbudt at betale 11.500 kroner. Det er det, vi har fået indhentet tilbud på, som reetableringen ville koste og ikke de 125.000 kroner, som kommunen har indhentet tilbud på. Det er borgmesteren selv, som bruger skatteborgernes penge, siger Hans Andersen til TV2 Nord.

Borgmester: Skatteborgerne skal ikke betale

Regningen til kommunen på reetableringen fra HedeDanmark lød på i alt 447.000 kroner. Undervejs i retssagen blev erstatningskravet dog nedskaleret til cirka 311.000 kroner, fordi der var reetableret et større areal, end der var rejst tiltale for.

Retten kunne ikke tage stilling til, om de to dømte skulle betale erstatningskravet på cirka 311.000. Det skyldtes, at retten ikke kunne vurdere, om tilbuddet var indhentet på baggrund af kommunens første estimat, der lød på, at der var fjernet omkring 3.000 kubikmeter sand.

Borgmester Birgit S. Hansen vil ikke tage stilling til, hvorvidt Frederikshavn Kommune vil have hele udgiften til reetableringen tilbage, eller om kommunen må gå efter mindre.

- Det vil vise sig, om vi kan få alle pengene tilbage. Vi kan i hvert fald vise nogle regninger for de penge, som vi har lagt ud, siger borgmester Birgit S. Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland