Kontant afregning efter nedlukning: Frederikshavn Kommune har massive økonomiske eftervirkninger
Foto: Jesper Chrisiansen
Selvom nyheden om den nordjyske genåbning vækker stor begejstring hos Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Hansen, har glæden dog sine forbehold.
De nordjyske nedlukninger har være hård for en i forvejen presset økonomi. Meget hård endda og det generer Birgit Hansen, der kan se den direkte indvirkning Regeringens udspil har på kommunen og dens borgere.
Vi mistede værtsskabet på EM, og der er jeg bekendt med, at bare ét hotel kommer til at miste en million bare på den konto
Birgit Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune
Der har gennem hele pandemien været stort fokus på de massive økonomiske konsekvenser coronaen vil få for det danske samfund. Nogle brancher bløder mens andre stortrives. Nogle af de steder, der særligt at måttet tage en for holdet, har været kultur- og restaurations- og turistbranchen.
Som om den første nedlukning ikke var slem nok, blev syv nordjyske kommuner bedt om, efter fundet af den muterede minkvirus, endnu engang at lukke ned. Og denne gang helt ned.
De to nedlukninger har medført store økonomiske konsekvenser for Frederikshavn Kommune.
- Jeg kan sige, at det har kostet i forhold til kommunes økonomi. Vi har skullet bidraget til også at skulle gennemføre nogle af de her tests hos nogle af dem, der ikke selv kunne komme afsted, og et andet helt konkret eksempel er, vi jo også mistede værtsskabet på EM, og der er jeg bekendt med, at bare ét hotel kommer til at miste en million bare på den konto, fortæller Birgit Hansen til TV2 Nord.
Var det nødvendigt?
Torsdag 19. november blev offentliggjort, at de syv nordjyske kommuner atter måtte åbne op, da der ikke var blevet påvist yderligere smittetilfælde af den muterede minkvirus. Dertil var de nordjyske kommuners smittetal også faldende.
Flere har i den forbindelse undret sig over, om nedlukningen overhovedet var nødvendig til at begynde med, og påtalt at grundlagt for nedlukningen af de syv nordjyske kommuner var for svagt, i forhold til de konsekvenser, det ville få.
Vi kan ikke bruge bagklogskab til ret meget andet end at lære af det
Birgit Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune
Var nedlukningen nødvendig, som du ser det i dag?
- Vi kan ikke bruge bagklogskab til ret meget andet end at lære af det, men det vi står i, og det jeg er formand for som borgmester, nemlig kommunen, det er jo at vi som myndighed skulle agere efter de restriktioner, de påbud, de anbefalinger, der kommer fra staten, og det har vi naturligvis gjort. Så er det klart at der kommer et efterspil, en diskussion og rigtig mange meninger om, hvad der var rigtigt og hvad der var forkert, det er ikke det jeg bruger min energi på nu, lyder det fra den nordjyske borgmester.