Seneste nyt

fra Nordjylland

Krudt og kugler skal tilbage til Elling

I 2020 fik 63 ansatte på ammunitionsfabrikken i Elling en fyreseddel, og fabrikken lukkede efter 52 års ammunitionsproduktion. 

Men nu skal der måske igen produceres ammunition i ammunitionsfabrikken i Elling, fordi det er vigtigt for krigen i Ukraine, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 

Han har i dag sagt til DR, at han gerne vil speede processen op og "anstrenge" sig for at købe fabriksgrunden i Elling tilbage, så der igen kan produceres ammunition i den gamle fabrik. 

OM FABRIKKEN

Ammunitionsfabrikken blev etableret helt tilbage i 1676 i København under navnet Fyrværkerikompagniet og flyttede til Elling seks kilometer nord for Frederikshavn i 1968, da Bådsmandsstrædes Kaserne blev nedlagt i forbindelse med oprettelse af Hærens Materielkommando. På det tidspunkt havde fabrikken skiftet navn til Ammunitionarsenalet.

Arsenalet producerede siden etableringen i 1676 ammunition til det danske forsvar og tilhørte indtil 2008 Forsvarets Materieltjeneste. Her blev fabrikken i Elling solgt til den spanske producent af ammunition Expal.

Næsten på toårs-dagen for fabrikkens lukning i 2020 kom stedet på danske hænder, da fire lokale investorer købte fabriksbygningerne.

Hvis det lykkedes at købe grunden tilbage, håber Troels Lund Poulsen, at private aktører vil etablere sig.

- Hvis det lykkes at lave en model, hvor Forsvaret kan gå ind og facilitere det at erhverve bygningerne og få private til at producere, tror jeg, at vi i løbet af de næste par år vil være i stand til at producere i Danmark, siger forsvarsministeren til DR.

Allerede i foråret åbnede forsvarsministeren døren på klem for, at man ville genåbne fabrikken.

Fabrikken i Elling rummer 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter.
Fabrikken i Elling rummer 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter.
Foto: Per Frank Paulsen

Ifølge Ritzau sagde han følgende på et møde for EU-landenes forsvarsministre i Stockholm:

- Vi har en facilitet i Frederikshavn, der indtil for få år siden har været brugt til våbenproduktion. Jeg vil sætte mig i spidsen for at undersøge, om private selskaber kan være interesseret i at etablere produktion der.

Behovet for, at der igen bliver produceret krudt i Elling, er blevet tydeligt for ministeren, efter han har været til våbendonationsmøde i Tyskland med de andre lande, der støtter Ukraine.

I følge DR sagde Norges forsvarschef til den norske avis VG, at Nato ikke har nok ammunition på lager, og at der er et enormt behov.