LIGE NU:

10 kvotekonger hives i retten for snyd

Anklagemyndigheden mener, at der især er én hovedmand bag snyderiet. Her går man efter bødestraf og en konfiskation af knap 231 millioner kroner.

Bagmandspolitiet har rejst tiltale mod 10 personer i den såkaldte kvotesag for overtrædelse af kvotekoncentrationsreglerne.

De mener at have beviser for, at reglerne i en lang række tilfælde er blevet omgået, så en enkelt fisker reelt har haft flere kvoter end tilladt.

Fiskeren har i virkeligheden været den reelle ejer af en række selskaber, som på papiret har været ejet af stråmænd, lyder anklagen.

Især én fisker anslås at være hovedmanden bag snyderiet - og både han og ni andre fiskere bliver nu sigtet.

- Efter en omfattende efterforskning har SØIK fundet grundlag for at rejse tiltale for forhold, der bygger på en forudsætning om, at en enkelt fisker har erhvervet fiskekvoter gennem en række selskaber, der stod registreret som ejet af stråmænd, når han ikke længere selv kunne erhverve flere fiskekvoter på grund af reglerne. Det er vores vurdering, at han er den eneste, der reelt har haft med driften af selskaberne at gøre, og at direktørerne i selskaberne alene har fungeret som stråmænd, siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for SØIK.

En revisionsvirksomhed og en advokatvirksomhed er også tiltalt i sagen.

Anklagemyndigheden går efter såvel bødestraf som konfiskation af 231.998.711,69 kroner.

Desuden kræver sagens anklager, at hovedmanden bliver frakendt retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri.