Lort: Vandet ved Jerup er forurenet, men ingen ved hvorfor

Der er stadig badeforbud på Jerup Strand. Kommunen håber der snart kan ophæves. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Frederikshavn Kommune regner med, at udløbet fra Jerup Å er en af forureningskilderne. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Jerup Strand mistede sit blå flag helt tilbage i 2005. Foto: Hans-Christian Lauritzen

1 af 3

Det blå flag er for længst taget ned, og Jerup Strand er fortsat ikke egnet til badning på grund af for høje værdier af tarmbakterier, men ingen aner noget om, hvor bakterierne stammer fra ej eller om det skyldes afføring fra mennesker eller dyr.

Siden 2005 har der været problemer med badevandet i Jerup. De sidste to år har der været badeforbud på grund af for mange tarmbakterier i vandet. Ingen ved endnu, hvor forureningen kommer fra, og Frederikshavn Kommune holder fast i deres badeforbud, så i dag mødtes borgmesteren med lokale borgere, der gerne vil have deres rene badevand tilbage hurtigst muligt.

- Vi synes, der skal findes en løsning på vores badestrand herude, siger Dorte Carlsen, der er næstformand i Jerup Borgerforening til TV2 Nord.

Mistet blåt flag

Stranden i Jerup mistede sit blå flag i 2005 på grund af forureningsproblemer. Sidste år blev der udstedt et decideret badeforbud, efter fund af for høje værdier af tarmbakterier. De bakterier aner, man kommunen endnu ikke, hvorfra kommer, så derfor er der stadig badeforbud.

- Vores strand den betyder meget. Børnene de kan jo nærmest bade herfra og helt til Sverige, uden at de drukner, fordi der er så lavvande herude, så det betyder rigtig meget, forklarer Dorte Carlsen.

Dybt frustrerende

Badestranden ved Jerup bliver formentlig forurenet fra åløb som eksempelvis Jerup Å, men lige nu aner Frederikshavn Kommune ikke, om det drejer sig om tarmbakterier fra mennsker, dyr eller fugle.

- Det er dybt frustrerende, at der bliver fundet så dårlig badevandkvalitet, og vi har som kommune med 105 kilometer kyst også stor interesse i, at vores borgere kan bade, og væres gæster kan bade, siger Frederikshavns borgmester Birgit Hansen, Socialdemokratiet, til TV2 Nord, og fortsætter:

- Vi har en rolle som myndighed. Det her er ikke politik eller for at drille Jerup. Det er en myndighedsrolle, hvor der er nogle regler og procedurer.

Lort fra mennesker eller dyr

Frederikshavn Kommune venter nu på svar fra nogle helt nye prøver, der skal vise om tarmbakterierne kommer fra mennesker, dyr eller specifikt fugle. Når de svar kommer, kan man for alvor indlede jagten på forureningskilden.

- Når man kører ind til Jerup, så har vi et skilt, signalerer at Jerup er hede og hav. Vi har vores hede, og den ser godt ud endnu, men ud over det, så mangler vi jo havet, og det er der rigtig mange, der gerne vil, påpeger næstformand i Jerup Borgerforening, Dorte Carlsen, over for TV2 Nord.

Frederikshavn Kommune vil hurtigst muligt få afholdt et borgermøde i Jerup om forureningsproblemerne på badestranden.

Forsiden lige nu