Malerfirma efterlod Allans hus fuld af asbeststøv - nu er det usælgeligt
Foto: Grafik af Mie Leonora Heiberg
Her er det Allan Rasmussens loft, efter et Elling Tagmaling ApS havde renset eternittaget med en højtryksspuler. Han er blevet stævnet af firmaet for at nægte at betale regningen.
Allan Rasmussen er tvunget til at bo i sit nu usælgelige hus - malerfirma finder kritikken "lidt overdrevet".
Det gule parcelhus skulle egentlig bare piftes op, så det var klar til at blive solgt.
Men så nemt blev det ikke for Allan Rasmussen og hans samlever.
Huset på Hans Egedes Vej i Frederikshavn endte i august 2021 med at blive fuld af sundhedsfarligt asbestslam, da malerfirmaet Elling Tagmaling ApS skulle rense og male eternittaget på det.
I mellemtiden er jeg blevet sygemeldt med stress på grund af alt det her
Allan Rasmussen, husejer
Det skriver fagbladet 3f.
- Der er ikke nogen, der vil købe sådan et hus, der er fuldt af asbest, siger Allan Rasmussen, da TV2 Nord spørger ind til sagen.
- Så hussalget er lagt i glemmebogen indtil alt det her er overstået.
Frygter for sine børn
Der er omkring 1-1,5 millioner eternittage med asbest i Danmark.
Allan Rasmussen fortryder bitterligt, at han fik renset sit tag uden at sikre sig, at arbejdet blev udført på en forsvarlig måde, hvor asbesten fra taget ikke blev spredt.
Elling Tagmaling ApS har stævnet ham, fordi han nægter at betale de 26.000 kroner, arbejdet koster. Samtidig har han rejst et krav mod firmaet på 175.000 kroner for ødelæggelser og reparationer.
I mellemtiden bor han sammen med sin familie i et usælgeligt og sundhedsfarligt hus.
Det virker for mig lidt som om, man bare ønsker et nedslag i prisen
Ib Bollerup, direktør for Elling Tagmaling ApS
- Vi har ikke råd til andet, så vi har boet i huset siden - tre børn, to der bor hjemme, siger han og fortsætter:
- Jeg frygter for mine børn, hvad der sker med dem om 30 år? Vi aner jo ikke så meget om asbest endnu.
Efterlod asbest og ødelagde inventar
Allan Rasmussens kritik af malerfirmaets arbejde går på, at de har brugt en kraftig højtryksrenser på 450 bar og en såkaldt rensekassette på taget.
Det har ifølge husejeren resulteret i, at betragtelige mængder asbestslam er trængt ind på loftet både på hovedhuset, vaskehuset, garagen, på tagudhæng, et terrassetag og flere steder på grunden.
- Dagen efter var det hele gråt. De sendte én ud at støvsuge og spulede det væk. Men det hele var stadig fedtet ind i det.
Allan Rasmussen har kontaktet kommunen om sagen, og de sendte to måneder efter rensningen af taget en medarbejder ud.
- De mente ikke, der var noget at se. De sagde, at støvet i garagen kunne tørres væk med klud, siger han.
Da en synsmand i forbindelse med retssagen i begyndelsen af 2023 var ude og tage seks prøver fra huset, påviste de alle asbest.
Efterfølgende er taget ifølge Allan Rasmussen blevet utæt flere steder efter arbejdet.
- Der er flere spær, der er rådnet, siger han.
OM ASBEST
Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme.
Der er asbest i eternittage på tusindvis af parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne. Der kan også være asbest i tagbeklædninger af cementskiffer, cementbølgeplader, tagpap samt i tagmembraner og understrygningen på et tag.
Hvis du vil undersøge, om tagpladerne indeholder asbest, kan du tjekke det nummer, der er præget ind i pladens yderside:
Numre med otte cifre begynder altid med 4 eller 5. Disse plader er fremstillet uden asbest.
Numre med fem eller seks cifre kan begynde med 0, 1, 3, 5, 6 eller 7. Disse plader er fremstillet med asbest.
Numre, hvor der indgår bogstaver. Pladerne er fremstillet uden asbest.
Ud over det kan der også være asbest i fliseklæb, isolering, gulve, ventilationsskakter og aftrækningskanaler i huse fra den tid. Se mere her.
Kritik er "overdrevet"
Ifølge Fagbladet 3F havde det nordjyske malerfirma ikke styr på tilladelserne, da de rensede Allan Rasmussens tag. Arbejdet med den rensemaskine, der blev brugt til jobbet foregik ifølge fagbladet uden den nødvendige tilladelse fra Arbejdstilsynet.
Udover det har virksomheden ifølge fagbladet også fået et straksforbud fra Arbejdstilsynet i forbindelse med rensningen af et asbestholdigt eternittag i Hjørring.
- Jeg har nok renset mellem 3000 og 4000 tage i min tid, og det her er den første gang, jeg har fået en klage, siger direktør for Elling Tagmaling Aps, Ib Bollerup, da TV2 Nord ringer og forholder ham kritikken fra Allan Rasmussen.
- Jeg synes, det er lidt overdrevent, og jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige, siger Ib Bollerup og fortsætter:
- Det virker for mig lidt som om, man bare ønsker et nedslag i prisen. Allan skrev til os, og sagde, at hvis han kunne få et afslag på 10.000 kroner, så var han tilfreds, og det virker spøjst, hvis huset virkelig er så ødelagt, som han siger.
Jeg gik helt ned med flaget
Allan Rasmussen
Udover det lægger direktøren også vægt på, at det var husejerens eget ansvar at dække inventaret af før arbejdet pågik.
- Allan havde fået besked på at afdække sit loft, hvilket han havde svaret tilbage på. At han så vælger ikke at gøre det, kan ikke være vores skyld, siger direktøren og fortsætter:
- Der vil altid komme lidt vand ind, sådan er det. Og hvis man ikke vil risikere det, så må man jo vælge at få lagt nyt tag i stedet for at rense det. Jeg har snakket med mange andre i branchen, som alle bakker op.
- Nu kører der en retssag, og jeg synes bare, at man skal lade den køre og se, hvad der sker, slutter han.
Har fortrudt mange gange
Udover at have fået ødelagt flere af sine ejendele, herunder også ting med affektionsværdi på loftet, har sagen haft store personlige konsekvenser for husejeren fra Frederikshavn.
- Jeg har været sygemeldt med stress på grund af alt det her. Jeg gik helt ned med flaget, siger Allan Rasmussen, der arbejder som elektromekaniker.
- Havde jeg vidst det dengang, havde jeg aldrig fået renset taget, men fået udskiftet det. Eller helt have ladet være. Det har jeg fortrudt rigtig mange gange.
Sagen skal for retten i august.