Mange landsbybagerier lukker - men i Hørby fejrer de 40 års fødselsdag
Jan Eriksen har i alle 40 år mødt ind i bageriet kl. 01.00.
Jan og Helle har haft bageriet i 40 år. Det, i sig selv, vil mange nok mene, er lidt af en bedrift, men efterhånden er det også en sjældenhed.
I bageriet i Hørby har Helle og Jan travlt med de sidste forberedelser, inden gæsterne kommer.
Ægteparret har jubilæum som bageri-ejere, og det skal fejres.
- Det er på en måde fantastisk og på en anden måde lidt surrealistisk. Det var nok ikke lige det, vi tænkte i 1981, da vi købte bageriet, siger Helle Madsen.
Landsbybagerier lukker ned
Der er efterhånden ikke mange bagerier tilbage i Danmarks mindste byer. Ifølge ægteparret selv, så er Hørby den eneste by med under 500 indbyggere, der stadig har et bageri.
- Da vi startede i 1981, var der cirka 3400 bagerier i Danmark, og nu er der vel cirka 600 tilbage på landsplan, siger Jan Eriksen.
Opskriften på bagerens succes, er han ikke helt bekendt med, men han ved, hvad der sælger godt. Og det er noget, folk gerne vil køre efter, siger han.
- Vores brunsviger-kagemænd er meget populære. Dem sælger vi nok 8-10 stykker af om dagen i gennemsnit, og så mange fødselsdage er der ikke i Hørby. Det ved jeg da, siger han og griner.
Et liv uden ferier
Ægteparret er da heller ikke kommet sovende til succesen. Bageriet har åbent alle dage på nær mandag, men der er de alligevel at finde på matriklen.
- Bare fordi butikken er lukket,betyder det ikke, at der ikke er noget at lave her, siger Jan Eriksen.
Ferie er der heller ikke noget, der hedder.
- Vi skal jo være her, når andre har fri. Jeg er her nok 50-60 timer om ugen, og Jan er her 60-70 timer om ugen. Men vi tæller dem jo ikke. Vi er her bare, siger Helle Madsen.
Arbejdsglæden er gået i arv
Selvom parret altid har arbejdet meget, har de alligevel fundet en måde, hvorpå familien kan være sammen. I bageriet arbejder deres datter, Anna Eriksen, nemlig også. Og meget tyder på, at hun er af samme støbning som sine forældre.
- Egentlig arbejder jeg jo fuldtid som skolelærer, men det gode ved det job er, at man har fri i weekender og helligdage. Så der har jeg vagter her i bageriet, siger hun.
Særligt ved juletiden træder familien sammen, så de kan bage julekager.
Rørt over opbakning
Et bugnende gavebord vidner om, at mange mennesker trodsede snevejret for at komme forbi bageren med en lykønskning.
- Jeg bliver bare helt vildt rørt over det, siger Helle Madsen, og tørrer en tåre væk fra kinden.
Bagerne i Hørby er taknemmelige for byens støtte, og at de om fem år skal holde 45 års jubilæum, er ikke utænkeligt, siger de.