209 nye studerende er startet på MARTEC i Frederikshavn. Men der skal flere til, for branchen mangler folk. Foto: MARTEC

MARTEC efterlyser flere studerende

Et nyt skoleår er startet for 209 maritime studerende i Frederikshavn. - VI vil gerne have flere, og der er arbejde og penge til dem, der bliver færdige, lyder det fra MARTEC.

Mandag mødte over 200 nye studerende ind til et en maritim uddannelse på MARTEC i Frederikshavn. Skolen uddanner søfolk og maskinmestre til en branche, hvor lønnen er høj og arbejdsløsheden lav. 

Skolen råber nu vagt i gevær, for de maritime brancher mangler folk, og de er villige til at betale en god løn. 

- Erhvervet har brug for endnu flere unge på navigatør- og maskinmesteruddannelserne, og det er lidt svært at forstå, at der ikke er flere unge der vælger en 'blå uddannelse', som giver adgang til mange spændende og særdeles godt lønnede jobs både på land og til søs, siger MARTECs direktør Pia Ankerstjerne. 

Hun synes, flere unge skulle kigge i retning af de velbetalte jobs i de maritime brancher, for hvis ikke der kommer flere studerende i de kommende år, risikerer de mange jobs i branchen at flytte fra Danmark.

- Det er temmelig bekymrende, at de unge ikke søger de maritime uddannelser i så stort omfang som tidligere. Erhvervet efterspørger flere, end vi på uddannelsesinstitutionerne kan tiltrække og uddanne. På sigt vil det medføre, at væksten i erhvervet udebliver, og at arbejdspladserne i værste fald flytter til udlandet, siger hun. 

Fakta om MARTEC

  • MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark.
  • Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser.
  • Institutionen udbyder skibsassistent, HF-søfart, skibsmaskinist, maskinmester, sætte-, kyst eller fiskerskipper, styrmand og skibsfører uddannelserne.
  • 'MARTEC administrerer også Skoleskibet DANMARK og driver en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet.

MARTEC og Skagen Skipperskole blev den 1. juli 2017 sammenlagt med henblik på at styrke udbuddet af
de maritime uddannelser i den nordjyske region og kan nu tilbyde alle de maritime uddannelsesretninger. Også den maritime studentereksamen (HF-Søfart), som tilbydes sammen med Frederikshavns Gymnasium, er styrket, og eleverne tilbydes nu indkvartering på MARTECs skolehjem. 

01:56

Unge med interesse for det maritime går en lys fremtid i møde

Luk video