Mens der ventes på fiskeriaftale efter Brexit: - Det bliver dyrere og dårligere at være fisker
Hvis ikke der falder en aftale på plads, der minder meget om den de nordjyske fiskere har i dag, bliver det hårde tider for fiskeribranchen efter Storbritanniens exit fra EU.
Torsdag 26. november var der samrådsmøde mellem de nordjyske fiskere og Danmarks Palagiske Producentorganisation, hvor dagens store emne endnu engang var Brexit – et emne der fylder utroligt meget for de nordjyske fiskere, da det forventes at få en afgørende betydning for det fremtidige erhverv.
De nordjyske fiskere venter lige nu i spænding på at se, om der bliver lavet en fiskeriaftale mellem Storbritannien og EU i forbindelse med, at Storbritannien træder ud af EU ved årsskiftet.
Vi kommer til at sejle noget længere, bruge mere tid på at fange de samme fisk, fisken får ikke den samme kvalitet, som den har i dag, så det bliver dyrere og dårligere at være fisker
Esben Sverdrup-Jensen, direktør for Danmarks Palagiske Producentorganisation Sverdrup-Jensen
Som det ser ud i dag, har de nordjyske fiskere cirka 70 procent af deres fiskeri i britisk farvand. Hvis fiskerne ved årsskiftet står uden en ny aftale, bliver de nødsaget til at finde andre steder at fiske.
- Vi kommer til at sejle noget længere, bruge mere tid på at fange de samme fisk, fisken får ikke den samme kvalitet, som den har i dag, så det bliver dyrere og dårligere at være fisker, siger direktør for Danmarks Palagiske Producentorganisation Esben Sverdrup-Jensen til TV 2 Nord.
Spørgsmål som; Kommer der en aftale? Hvad bliver aftalen? Hvor kan vi fiske, er blot nogle af de mange, som fiskerne drøftede ved dagens møde. Her hænger usikkerheden om erhvervets fremtid tungt i luften, og flere overvejer om de allerede nu må tage konsekvensen og sælge deres båd, fortæller Esben Sverdrup-Jensen.
To ramte brancher
I tiden snakkes der meget om de ramte minkavlere, der på få uger måtte indstille sig på at lukke deres erhverv. Efter meldingen om at samtlige mink i Danmark skulle slås ned, stod pelsdyrsindustrien pludseligt tilbage med en yderst usikker fremtid og særligt ét stort spørgsmål; Er der et erhverv i fremtiden?
Trods det ikke er som følge af coronapandemien, befinder fiskeindustriens sig nu i en lignende situation.
- Et hårdt Brexit eller en dårlig aftale, som måske endda er endnu værre, det vil få konsekvenser på havet. Der vil være færre danske fiskere i fremtiden, det er der ikke nogen tvivl om, og det gælder sådan set alle dele af sektoren, lyder det fra Esben Sverdrup-Jensen.
Ikke kun fiskerne der rammes
Udover den direkte indvirkning et hårdt Brexit vil få for de danske fiskere, kommer ringene i vandet til at brede sig til flere følgeerhverv. Restauranter og butikker, der lever af at sælge de nordjyske fiskeres fangster, står pludseligt med færre fisk af ringere kvalitet.
Særligt fiskerbyerne kommer til at lide økonomisk, fortæller Esben Sverdrup-Jensen og tilføjer, at hele lokalsamfundet i Hirtshals blandt andre kommer til at blive påvirket af en hård Brexit.
vi kommer til at bruge mere tid og mere diesel på at fange fisken, så får den også et større klimaaftryk – et ærgerligt udkom af Brexit
Esben Sverdrup-Jensen, direktør for Danmarks Palagiske Producentorganisation
Som forbruger mærker man ikke nødvendigvis den store forskel, og der forventes ikke at komme markante prisstigninger på de fisk, der købes. Dog kommer de ekstra udgifter til at koste på miljøet, fortæller Esben Sverdrup-Jensen.
- I dag er fisk klart det mest klimarigtige alternativ du har, når du går ned i supermarkedet, og når vi kommer til at bruge mere tid og mere diesel på at fange fisken, så får den også et større klimaaftryk – et ærgerligt udkom af Brexit.
Ifølge TV2 kan aftalen forventes at lande hvornår det skal være, og fiskerne kan dermed se frem til en snarlig afklaring.