Seneste nyt:

Mikkel sultestrejker for klimaet: - Jeg har ikke brug for fokus, men handling

19-årige Mikkel Brix fra Frederikshavn er gået i sultestrejke frem til valget. Han vil vise, hvor langt unge er parat til at gå, for at hjælpe klimaet

Kantinen på HTX i Frederikshavn er blevet en kunde fattigere. I hvert fald i den næste måneds tid.

Mikkel Brix nægter at spise før 6. juni. Dagen hvor danskerne har sat deres kryds til Folketingsvalget.

- Det gør jeg i håb om, at det går op for politikerne, at vi er rigtig mange unge, der tager den her klimakrise rigtig seriøst. Når unge klimastrejker fra skole om fredagen, så griner politikerne og siger 'gå tilbage på skolebænken'.

quote - Vi skal have en seriøs klimalov. FNs klimapanel har givet os 11 år frem til 2030 til at rette op på det her. Og så planlægger politikerne klimaændringer inden 2050. Så lang tid har vi bare ikke.

Mikkel Brix, HTX-elev, Frederikshavn

- Det er jeg bare træt af. At politikerne ikke tager det seriøst. Så nu går jeg til det ekstreme. Det er skridtet før civil ulydighed. Det skal jeg prøve, i håb om at politikerne formår at stoppe udviklingen, siger Mikkel Brix.

Mikkel Brix henviser til den bevægelse, der blev startet af den 16-årige svensker Greta Thunberg og hendes "skolestrejke for klimaet". En bevægelse, der har opfordret unge over hele verden til at vise deres utilfredshed med politikernes manglende klimahandlinger.

Og selvom klimastrejke og andre tiltag har fået klimaet op på den politiske dagsorden, skal der mere til.

- Jeg har ikke brug for fokus, jeg har brug for handling. Jeg har brug for, at politikerne gør noget. Vi skal have en seriøs klimalov. FNs klimapanel har givet os 11 år frem til 2030 til at rette op på det her. Og så planlægger politikerne klimaændringer inden 2050. Så lang tid har vi bare ikke, siger Mikkel Brix.

Engagementet fejler ingenting. Og Mikkel Brix er bevidst om de ting, der kan følge med en sultestrejke; 

Hårtab, hovedpine - og i værste fald bringer han sig selv i livsfare.

- Jeg trækker den så langt, jeg kan. Jeg kommer til at kunne mærke, at jeg ikke har spist i 29 dage. Men jeg skal ligge i en hospitalsseng et eller andet sted, før jeg vil overveje at stoppe, siger han.

Mikkel Brix har tidligere agiteret for større fokus på klimaet, blandt andet ved at fortælle om at være skralder.