LIGE NU:

Ministerbesøg i Frederikshavn: Indhold af 105 år gammel grundsten afsløres

Et nyt byggeri på den gamle Ørnevejens Skole i Frederikshavn trak i dag boligminister Kaare Dybvad Bek til byen, og her bød dagen på en spændende overraskelse.

På den tidligere Ørnevejens Skole blev en 105 år gammel grundsten i dag gravet op og savet over.

I den anledning havde Frederikshavn fået fint besøg af boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

- Jeg er oppe at se det byggeri, som vi har her i Frederikshavn, der er en gammel skole, som man har bygget om til almene boliger. Jeg blev inviteret af Birgit (red. Birgit Hansen, Frederikshavn Kommunes borgmester), så det er det, jeg er kommet for, og det har været en stor oplevelse at være her, siger boligministeren.

Oversavningen af grundstenen, der tidligere var muret inde, skete i forbindelse med indvielsen af dét, der skal blive til 80 boliger. 40 af disse dannede tidligere ramme for tavleundervisning og gymnastik - nemlig på Ørnevejens Skole.

Borgmester og boligminister savede i stenen

Formand for Frederikshavns Boligforening Fie Mølholt fortæller, at det særligt har været vigtigt at bevare skolens gamle stil, men der skulle samtidig være plads til modernisering. 

Boligforeningen har købt den tomme skole, der har et boligareal på 6426 kvadratmeter, for 130 millioner kroner af Frederikshavn Kommune. Det var dog ikke de mange kvadratmeter, der var dagens fokuspunkt, men i stedet den berygtede grundstens indhold.

Borgmester Birgit Hansen (S) og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) stod for oversavningsarbejdet af grundstenen, der var en cylinder af bly. 

Og efter de fremmødte havde fået en kop kaffe og lidt godt til ganen, så kunne spændingen forløses. I den 105 år gamle grundsten lå der et brev fra byrådet, hvor det udførligt var beskrevet, hvordan den tidligere skole blev bygget.

Brevet afslørede, at skolen blev bygget for blot 300.000 kroner. Dermed en lidt anden pris end hvad Frederikshavn Boligforening betalte for herligheden.

- Det er ufatteligt spændende at se, hvad de har nedskrevet i den tid. Det er sjældent, at det er muligt at få noget i hænderne, der er over 100 år gammelt, lød det fra en begejstret Fie Mølholt.

Minister: - Måske Danmarks flotteste almene byggeri

Nu er planerne, at grundstenen skal forsejles igen, så den i fremtiden atter kan graves op til glæde for fremtidige generationer. Inden da skal der puttes noget i grundstenen, der repræsenterer nutidens samfund. Og her var der ikke helt enighed om, hvad indholdet skulle være.

- Vi skal revurdere, hvad vi putter ned i grundstenen. Sådan et fint dokument forpligter, så vi må også gøre os umage med at finde noget ordentligt at putte deri, siger Fie Mølbak.

Inden Kaare Dybvad Bek (S) drog videre på sin nordjyske rundrejse, der skulle fortsætte i Hirtshals, gav han det nye byggeri rosende ord med på vejen.

 - Det er måske Danmarks flotteste nye almene byggeri. Der er en flot gammel bygning med en masse håndværksdetaljer, som man har lavet om, så den igen er til at flytte ind i.  Det, synes jeg, er noget, man burde gøre flere steder.

Renoveringen startede op i september 2018, og boligerne forventes at stå klar den 15. januar 2021.

Foto: Jesper Sterum

 

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden