LIGE NU:

Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Hver anden gang en misbruger i behandling kommer til en samtale hos Behandlingscenter Frederikshavn, får de et gavekort på 200 kroner.

21-årige Emma Nielsen er på vej ind til en af hendes efterhånden mange samtaler hos Behandlingscenter Frederikshavn.

Men når hun åbner døren denne gang, er én ting anderledes end sidst. For på bordet ligger en kuvert med hendes navn på og inden i et gavekort på 200 kroner til en butik i Frederikshavn, som Emma Nielsen selv har valgt.

Som det allerførste sted i Nordjylland har Frederikshavn Kommune taget et helt nyt middel i brug i rusmiddelbehandling af unge. Behandlingsmetoden belønner unge som Emma Nielsen, der har problemer med alkohol- og stofafhængighed med et gavekort på 200 kroner hver anden gang, de møder op til samtale.

- Det er jo det, der trækker mig herned på de hårdeste dage, siger Emma Nielsen, der er tidligere misbruger af alkohol og hash.

Gulerod er bedre end pisk

Behandlingsmetoden kaldes MOVE og går efter den klassiske dyd, at gulerod virker bedre end pisk. 

Omkring 25 unge er som Emma Nielsen i gang med forløbet, der lægger stor vægt på personlig kontakt med de unge blandt andet i form af postkort med opmuntringer og feedback.

- Vi synes, at vi manglede et program særligt til de unge, hvor der var grundig evidens for, at det havde en ret god effekt, siger afdelingschef for socialpsykiatri og rusmiddelbehandling, Karsten Kamstrup.

Resultater fra andre kommuner, der bruger samme behandlingsmetode som Frederikshavn Kommune, viser, at omkring halvdelen er stoffri ni måneder efter endt behandling. 

Den metode Frederikshavn Kommune brugte før, var ringere. Her er det kun omkring 30 procent, der blev stoffrie ni måneder efter, deres behandling sluttede.

- Det er en markant effekt sammenlignet med, hvad vi ellers ser inden for vores område, siger Karsten Kamstrup.

Kommer til alle samtaler

Tidligere har Emma Nielsen forsøgt at blive clean for sit alkohol- og hashmisbrug, men mødte kun op til én samtale hos hendes tidligere behandlingscenter. Nu har hun været clean i ni måneder, og i Frederikshavn har hun været til alle samtaler.

Kan du ikke godt møde op uden at få et gavekort?

- Jo, det tror jeg godt, at jeg ville kunne nu, fordi jeg har det så godt, som jeg har. Men det tror jeg ikke, fordi der skal nok meget til, at man ikke har lyst til at tage stoffer i stedet for, svarer Emma Nielsen.

I Frederikshavn har de brugt behandlingsmetoden siden efteråret. Nu håber de at kunne se de samme resultater, som de øvrige kommuner.

- Generelt synes vi, at det går rigtigt godt, siger Karsten Kamstrup.

Så I fortsætter?

- Vi fortsætter, svarer han.

Ikke interesseret i stoffer mere

Snart er Emma Nielsen færdig med sin behandling i Frederikshavn, og så venter et liv uden trang til hash eller alkohol.

- Jeg har aldrig været så clean, som jeg er nu, og jeg er faktisk kommet dertil, at jeg slet ikke kan forestille mig, at der skulle være noget interessant i stoffer, som der var engang, siger Emma Nielsen.

Her kan du få hjælp