Nanna har tabt 70 kilo: - Jeg fik ingen hjælp af lægen

Flere end 100.000 nordjyder lever nu med svær overvægt. Men det er ikke altid lige nemt at få hjælp til at smide de ekstra kilo.

På en gade i Jerup nord for Frederikshavn går Nanna Elisabeth Gerrick en tur med sin hund Ozzy.

Det har hun gjort mange gange før, men det har ikke altid været en lige stor fornøjelse for den 28-årige vendelbo.

- Det har nogle gange været en udfordring, fordi jeg til tider har følt, at folk kiggede meget på mig, siger Nanna Elisabeth Gerrick.

For selvom hun i dag har fået styr på vægten, så har hun tidligere været overvægtig. 

- Jeg vejede 146 kilo, da jeg var størst, fortæller hun.

Det bliver som regel til mellem 16.000 og 18.000 skridt hver dag for Nanna Elisabeth Gerrick.
Det bliver som regel til mellem 16.000 og 18.000 skridt hver dag for Nanna Elisabeth Gerrick.

Mobning startede i hjemmet

De fleste overvægtige voksne har også været overvægtige som barn. For Nanna Elisabeth Gerrick var en barndom med manglende omsorg grunden til overvægt. Det var nemlig her, de ekstra kilo startede med at sætte sig. 

- Min mor var alkoholiker, og hun havde ikke overskud til mig. Så hun gav mig en skål slik, og så fik jeg lov til at sidde på mit værelse og spise den, siger hun.

Den dårlige kost resulterede i, at Nanna Elisabeth Gerrick var overvægtig i sin skolegang. Det gav anledning til mobning - ikke bare i skolen og SFO'en, men også derhjemme.

- De kaldte mig Karla Kampvogn. Det var endda et udtryk, min mor drillede mig med, siger hun og fortsætter:

- Når jeg tog en cola, kunne hun finde på at sige noget i retningen af 'Når ja, et bjerg bliver jo heller til af ingenting', fortæller Nanna Elisabeth Gerrick. 

40 kilo på fem måneder

Efter ungdomsår fuld af mobning, dårligt selvværd og en følelse af skam over at se ud, som hun gjorde, begyndte Nanna Elisabeth Gerrick på en uddannelse i Aalborg. Men barndommen havde sat sine spor.

- Når jeg skulle handle ind, gik jeg og gemte mig bag hylderne i supermarkedet, fordi jeg var bange for, at folk kiggede på mig. Så jeg endte med at handle meget tidligt om morgenen eller sent om aftenen, for at jeg ikke skulle være der med så mange andre mennesker.

Men i 2014 blev det for meget for hende. 

- Jeg endte med at få en psykose, fordi jeg havde så dårligt mentalt helbred, hvilket min overvægt havde en stor del af skylden for. 

Nanna Elisabeth Gerrick blev behandlet med antidepressiv medicin, der har den bivirkning, at de nedsætter stofskiftet og dermed øger vægten. Det skete også for Nanna. Hun tog 40 kilo på på fem måneder. 

Nanna Elisabeth Gerrick har fået mere livsglæde efter at have tabt sig.
Nanna Elisabeth Gerrick har fået mere livsglæde efter at have tabt sig.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Utilstrækkelig hjælp fra egen læge 

Ikke længe efter Nanna Elisabeth Gerrick var færdig med sin psykiatriske behandling, bestilte hun en tid hos sin egen læge for at få hjælp til at tabe sig. 

- Jeg vidste udmærket, at jeg ikke bare kunne tage noget medicin, der ville få kiloene til at forsvinde. Men jeg håbede, jeg kunne få nogle redskaber, der kunne hjælpe mig godt i gang.

Men hun, blev med sine egne ord, skuffet.

- Jeg blev tilbudt at blive vejet hver anden uge, og så fik jeg et eksemplar af kostpyramiden, fortæller hun og fortsætter:

- Så det kunne jeg jo ikke bruge til så meget.

Samfundsmæssigt problem

Nannas BMI lå på daværende tidspunkt på langt over 30, som er grænseværdien for svær overvægt. Hun var ikke et enestående tilfælde - og ville heller ikke have været det i nutidens Nordjylland. I dag lever flere nordjyder med svær overvægt end nogensinde før.

Andelen af voksne danskere i Region Nordjylland med et BMI over 30 er nemlig steget fra 15,5 procent i 2010 til 21,4 procent i 2021, og det bekymrer Regionsrådsformanden. 

- Det er rigtig problematisk for vores samfund, at der er så mange, der bliver overvægtige, siger Regionsrådsformand for Region Nordjylland, Mads Duedahl (V).

Selvom Nanna havde dårlige oplevelser med vægttabshjælpen, så mener Mads Duedahl alligevel, at regionen gør, hvad de kan. 

- Jeg synes, vi giver gode tilbud i regionen. Det er ikke os, der har det øverste ansvar, når det kommer til livsstilsændringer, siger han og fortsætter:

- Der må man sætte spørgsmålstegn ved, om vi, i samfundet generelt, er gode nok til at behandle overvægt i samfundet, siger han. 

Vendepunktet

Det, som for de fleste ville være en tragisk hændelse i familien, skulle vise sig at blive vendepunktet for Nanna Elisabeth Gerrick.

For Nannas mor gik bort i maj i 2017. Og allerede måneden efter begyndte Nanna at tabe sig.

- Det lyder jo forfærdeligt at sige, men det hele ændrede sig til det bedre, da min mor gik bort, siger hun.

Fra juni og frem til årsskiftet tabte Nanna Elisabeth Gerrick sig 40 kilo. Men det var ikke på grund af hjælp fra sin egen læge.

- Vi ved alle godt, at grøntsager er sundt, og slik er usundt. Men jeg havde virkelig brug for råd og vejledning, og det fik jeg aldrig hos min læge. Så jeg måtte selv undersøge, hvad der skulle til for at jeg kunne tabe mig, siger hun.

Hun håber, at der vil komme bedre behandlingsmuligheder til andre, der gerne vil opnå et varigt vægttab - for hendes liv er blevet markant bedre, efter hun har tabt sig i alt 70 kilo. 

- Jeg håber bare, at andre, der gerne vil tabe sig, kan få en bedre hjælp, end jeg fik. For så kan de også tabe sig, siger Nanna Elisabeth Gerrick.

Følg Nanna på hendes Instagram-profil her.


Seneste nyt

fra Nordjylland