Naturområder er plaget af ulovlig kørsel

Foto: Lars Christoffersen

Biler og ATV'er ræser rundt i skovene til Naturstyrelsen store fortrydelse. For selv om det er ulovligt, er synderne svære at fange.

Det er så stille og fredeligt ude i skoven. Men stilheden kan pludselig blive brudt af larmen fra biler eller ATV. Det oplever Helene Overby, der er skovfoged ved Naturstyrelsen i Vendsyssel:

- Her i Skagen, hvor vi er nu, der sker det rigtigt tit. Der vil jeg sige, det er et stort problem, siger hun.

Det er ikke tilladt at køre i skoven med knallert, motocross eller lignende, og biler er kun tilladt på offentlige veje igennem skoven. Derfor undrer det Helene Overby, at flere alligevel vælger at køre i naturområder:

- De ødelægger naturoplevelsen for andre mennesker, og det er bare ikke i orden, siger Helene Overby.

Da TV2 Nord er forbi fredag, kan man ved en af afspærringerne ind til skoven tydeligt se hjulspor og en væltet pæl ved siden af afspærringen:

- Vi kan se, at bommen står, og pælen står, men der er hjulspor rundt om, og en pæl er kørt ned. Jeg tror, det er en firehjulet motorcykel eller en ATV, der har været forbi, fortæller Helene Overby.

Piktogrammer virker ikke

Der er offentligt adgang til skovene til fods, og det benytter mange mennesker sig af. Blandt andet Dagny Jacobsen fra Vejen, der er pensionist, og som TV2 Nord møder i skoven fredag:

- Fred, ro og naturoplevelser. Nu har vi samlet svampe i dag, men det kunne også være kogler eller mos vi gik efter. Så vi får både frisk luft og lidt med hjem, siger pensionist Dagny Jacobsen fra Vejen.

Det er den ro, Naturstyrelsen forsøger at sikre ved blandt andet at spærre vejene af med kæder, så bilerne ikke kan køre ind. Når kæden er på, holder bilerne sig væk, men i flere perioder af året bliver Naturstyrelsen nødt til at tage kæden af, og det er her, der opstår problemer.

- I lange perioder er der ikke kæde for, fordi der er arbejdskørsel af forskellig slags, og der kan folk sagtens finde på at køre ind i de perioder, siger Helene Overby.

Når kæden ikke er på, har Naturstyrelsen i stedet sat piktogrammer op, der viser, at det er forbudt at køre i skoven. Alligevel bryder flere reglerne:

- Vi får tit den undskyldning, at folk ikke har set dem, men selvom piktogrammerne er små, så er det ikke altid, vi tror på dem, siger Helene Overby, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Vendsyssel.

Naturstyrelsen føler sig magtesløse, for det er svært at fange synderne.

- Vi har nogle få gange for flere år siden anmeldt noget kørsel, hvor vi ikke vidste, hvem det var, men der kommer jo ikke noget ud af det, siger Helene Overby, Skovfoged, Naturstyrelsen Vendsyssel.

Herunder kan du se, hvad der er tilladt, når man færdes i skovområder:

 

Hvis du går eller løber:

00:15 Luk video

I de offentlige skove må man rigtig meget. Der er ret til fladefærdsel, hvilket betyder at man må løbe på veje og stier og ude i skovbunden, og det må man hele døgnet rundt. I de private skove skal man holde sig til veje og stier og færdes i dagtimerne.

 

Hvis du går tur med din hund:

00:20 Luk video

Hvis man har sin hund med i skoven, så må man gå på veje og stier og i skovbunden, men man skal have hunden i snor. Der er nogle steder, hvor lodsejeren kan give lov til mere, fordi Naturstyrelsen for eksempel har lavet hundeskov, så der specifikt er skiltet, at her må man have hunden uden snor. Så er man velkommen til det, hvis man har styr på den og kan kalde den til sig.

 

Hvis du rider på hest:

00:38 Luk video

Hvis man gerne vil ride i skoven, skal man enten holde sig til de grusbelagte skovveje, eller man kan ride på ridestierne, der er afmærket. Hvis der er høj bøgeskov, hvor man kan ride i skovbunden, så har man også lov til det. Man skal holde sig væk fra små vandrestier, for man træder stien op, og det bliver vanskeligt at holde skovbunden på stierne, så der er rart for andre at være. Med ridning kan der være skiltet ”Ridning forbudt” eller ”Ridning tilladt”, og så skal man rette sig efter skiltene.

 

Hvis du kører på knallert eller motocross:

00:23 Luk video

Hvis man gerne vil køre på knallert eller motocross, så skal man finde et andet sted end skov- og naturområder. Så må man finde baner, der er beregnet til det. Det er der rundt omkring i landet og private grusveje, hvor man kan få lov af en ejer. Man kan typisk ikke få lov af Naturstyrelsen.

 

Hvis du kører i bil:

00:26 Luk video

Hvis man gerne vil køre bil i skoven, så skal man finde de steder, hvor der er offentlig vej igennem skoven. For eksempel her i Vendsyssel, der har vi Uggerby og Lille Heden Skovvej, der egentlig er Naturstyrelsens vej, men hvor der er givet tilladelse til offentlig bilkørsel. Man kan ikke køre bil ind af de andre skovveje.

Forsiden lige nu