Nordjyske kommuner opfylder 2025-mål for erhvervsuddannelser

I Frederikshavn Kommune har 30,8 procent af ansøgerne til ungdomsuddannelser valgt en erhvervsuddannelse. Det er én af fire nordjyske kommuner, der allerede har opfyldt 2025-målet.

Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse efter niende eller 10. klasse, skal op på mindst 30 procent i 2025 - sådan lyder regeringens målsætning for erhvervsuddannelser. Alligevel har andelen i flere år ligget stabilt omkring 20 procent, og det gør den også i år.

På trods af det samlede billede for landet, har de nordjyske kommuner Morsø, Læsø, Vesterhimmerlands og Frederikshavn allerede nået målet. For Frederikshavn Kommune har tallet år for år bevæget sig opad.

Træt af at sidde på skolebænken

Asbjørn Kirkemoe Hestad er en af dem, der går på en erhvervsuddannelse i Frederikshavn Kommune. Som en del af uddannelsen har han en læreplads hos Scanel i Frederikshavn, og det er det helt rigtige for ham.

- Det der med at sidde på skolebænken, det har aldrig lige været mig, siger Asbjørn Kirkemoe Hestad. 

Han har altid vidst, at han ville gå erhvervsvejen, så det handlede bare om, at vælge det rigtige, og det har han fundet i arbejdet som elektriker.

- Det er fedt, at der kommer nye opgaver hver dag, og det er sjældent, man laver det samme. Arbejdet og jargonen, det hele er lige mig, siger Asbjørn Kirkemoe Hestad.

Asbjørn Kirkemoe Hestad er én af 18 lærlinge hos Scanel i Frederikshavn.
Asbjørn Kirkemoe Hestad er én af 18 lærlinge hos Scanel i Frederikshavn.
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Hårdt arbejde bag fremgang

Asbjørn Kirkemoe Hestad startede oprindeligt på en EUX, hvor man samtidig med en erhvervsuddannelse tager en studentereksamen. Netop EUX-uddannelsen er noget af det, Frederikshavn Kommune mener, er med til at lokke flere til erhvervsuddannelserne.

Derudover lægger Frederikshavn kommune i samarbejde med virksomheder en indsats i folkeskolen for at få flere til at overveje erhvervsuddannelserne.

- Vi går helt ned i 1. klasser, og har virksomheder der adopterer klasserne, så de fra første til niende klasse får en bid af virksomheden hvert eneste år på forskellige besøg, siger Tommy Lund Christensen, der er erhvervsplaymaker hos Frederikshavn Kommune og fungerer som bindeled mellem uddannelser og virksomheder.

Vigtigt for en produktionskommune

Selvom Frederikshavn Kommune allerede har nået regeringens målsætning for 2025, vil de arbejde på at få en endnu større andel til at søge mod erhvervsuddannelserne, de er nemlig særligt vigtige for området.

- Det er jo en produktionskommune, hvor vi har masser af store erhverv: maritim, landbrug, fødevare, hotel og turisme. Så der er mange paletter, som vi gerne skal have udfyldt i fremtiden, siger Tommy Lund Christensen.

Selvom flere søger ind på erhvervsuddannelserne, er han ikke bekymret for, om der er nok lærepladser området. På nogle områder, for eksempel hotelbranchen, er det snarere et problem at finde lærlinge nok, for mange virksomheder er ifølge Tommy Lund Christensen blevet gode til at bruge lærlinge. 

Hos Scanel udgør 18 lærlinge over 10 procent af medarbejderne, og efter sommerferien bliver antallet af lærlinge øget. De er glade for at have lærlinge, og Asbjørn Kirkemoe Hestad er også godt tilfreds med sin læreplads.

- Når jeg er færdig næste sommer, tænker jeg, at jeg skal blive her. Jeg synes, det er en god arbejdsplads med gode kollegaer.


Seneste nyt

fra Nordjylland