Ny aftale: Regeringen vil udfase olie- og gasindvinding i danske farvande

Danmark vil være foregangsland, når det kommer til udfasningen af produktion af olie og gas fra egne farvande.

Fra 2050 vil der ikke blive indvundet olie eller gas fra danske farvande. Det indgik regeringen i aftes en bred aftale om med Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Konservative. Det meddeler klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, i en pressemeddelelse.

- Aftalen sætter en ny, grøn kurs for Nordsøen, og rammer samtidig en rigtig god balance, og det tjener alle til ære, siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse. 

Udover at aftalen sætter en definitiv slutdato i 2050, låses resterende regler fast, således, at den eksisterende produktion ved, hvilke betingelser de kan forvente frem i løbet af udfasningen. 

Store investeringer i Frederikshavn

På Frederikshavn Havn, som er ejet af Frederikshavn Kommune, har man investeret 1,3 milliarder i havneudvidelser, der blandt andet skal styrke det arbejdsområde, der hedder olie og gas. 

Men på trods af regeringens aftale om at lukke for produktionen fra 2050, er man stadig glad for investeringerne ved Frederikshavn Havn. Det fortæller Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør på Frederikshavn Havn.

En del Frederikshavn Havns investeringer omhandler en bunkerterminal, der skal bruges til fossile flydende brændstoffer. En investering til cirka 200 millioner kroner. Men Mikkel Seedorff Sørensen forklarer, at han ikke er bange for, at den nye investering skulle blive forældet lige foreløbigt.

- Når vi laver denne slags investeringer, så gør vi os mange overvejelser og undersøger markedet grundigt. Og olie bliver ikke lige erstattet som brændsler på de store skibe endnu, men det bliver en renere og mere miljøvenlig olie, der vil blive brugt, forklarer direktøren og fortsætter:

- Desuden er langt størstedelen af den olie, vi håndterer, udenlandsk olie, og derfor vil den danske produktion have meget lille effekt på vores forretning. 

Bred aftale skaber sikkerhed

Ifølge Dan Jørgensen er det vigtigt, at der er bred opbakning til aftalen, da det skaber sikkerhed for branchen.

- Der er særligt i Esbjerg-området mange mennesker beskæftigede i sektoren, og nu er der ro på bagsmækken, så de selskaber og investorer, der er involverede i Nordsøen, får stabile rammer at arbejde indenfor, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeren har de gamle tomme oliefelter muligvis en rolle at spille i fremtidens løsninger på klimaudfordringerne. 

- Aftalen indeholder spændende muligheder for at udnytte de gamle olie- og gasfelter til CO2-lagring, hvor der også er et stort jobpotentiale, endda i samme område og for samme faggrupper, siger Dan Jørgensen.

Skal ikke frygte fyringer

På Frederikshavn Havn er der 5.500 mennesker ansat, og arbejdspladsens lønninger står for cirka 20 procent af Frederikshavns kommunes samlede skatteindtægter. Men de mange havnearbejdere skal ikke være bange for at miste deres arbejde på baggrund af regeringens nye aftale.


Seneste nyt

fra Nordjylland