Ny miljøafgift presser fiskere: - Det kommer til at betyde vores død

Et flertal i Folketinget har vedtaget en ny CO2-afgift, som skal skrue op for den grønne omstilling i fiskeriet. Afgiften vil gøre brændstof endnu dyrere for fiskerne. De frygter, det ender med konkurser.

De nordjyske fiskere er stærkt udfordrede af, at prisen på brændstof til deres fartøjer er mere end fordoblet siden januar – fra 4,11 kroner per liter til 8,70 kroner på nuværende tidspunkt.

Når fiskeskipper Henrik Krogh Larsen tager på havet for at fange jomfruhummere, er brændstof til kutteren den største udgift. Han bruger omkring 100.000 liter om året.

- Det kommer til at tage livet af os – vi betaler rigeligt i forvejen, så det her kommer til at betyde vores død, hvis vi får den CO2-afgift oveni, siger han.

Henrik Krogh Larsen bliver ekstra presset af den nye CO2-afgift og er bange for, at han muligvis må ende med at dreje nøglen om.
Henrik Krogh Larsen bliver ekstra presset af den nye CO2-afgift og er bange for, at han muligvis må ende med at dreje nøglen om.
Foto: TV2 Nord

Store konsekvenser for fiskeriet

Et politisk flertal har vedtaget en ny grøn skattereform, der skal indfases fra 2025 til til 2030. Ifølge Danmarks Fiskeriforening betyder den, at diesel til fiskeriet bliver to kroner dyrere per liter, end det allerede er nu.

Ifølge formanden for Strandby Fiskeriforening kommer det til at få store konsekvenser for fiskerne i hans forening.

- Mange af mine medlemmer kommer til at stoppe deres fiskeri. Der er ikke likviditet til at køre videre - det er der ikke, siger han.

Politiker klar over presset på fiskerne

På Christiansborg er aftaleparterne klar over, at de har vedtaget en skattereform, der presser fiskerne yderligere.

Man har derfor – for at hjælpe fiskerne – afsat en pulje på 350 millioner kroner til grøn omstilling i fiskeriet.

quote Vi har bare ikke alternativer

Claus Hjørne Pedersen, Formand, Strandby Fiskeriforening

- Meningen er, at vi bevarer arbejdspladser, og at vi bevarer vores gode virksomheder i fiskeriet, siger skatteordfører fra Socialdemokratiet, Troels Ravn og fortsætter:

- At de er konkurrencedygtige, også selvom vi i Danmark gennemfører en grøn omstilling, og vi har ambitioner omkring den grønne omstilling.

Fiskerne vil gerne afvikle fossile brændstoffer

Claus Hjørne Pedersen mener ganske enkelt ikke, at fiskeriet er parate til den grønne omstilling, som politikerne ønsker.

Fiskerne håber, at de får lov til at bruge puljen på de 350 millioner kroner til at betale de stigende CO2-afgifter, og ifølge formanden fra Strandby vil fiskerne gerne afvikle fossile brændstoffer.

- Handler det ikke om, at I som fiskerierhverv ikke går ret meget op i den grønne omstilling?

- Det er jo ikke, fordi vi siger, at vi ikke vil gå ind i den her grønne omstilling. Det er ikke, fordi vi ikke vil den her udvikling, vi har bare ikke alternativer, siger Claus Hjørne Pedersen.

Kan tvinges til at stoppe

Tilbage på havnen i Strandby er Henrik Krogh Larsen ikke optimistisk for sin egen fremtid.

Ender han med at stoppe med at fiske, bliver det ikke nødvendigvis ham selv, der kommer til at tage den beslutning.

- Jeg tror, det kommer helt af sig selv, fordi jeg tror ikke, bankerne giver os lov til at fortsætte, siger fiskeskipperen.

- Hvis ikke vi leverer et overskud, så vi kan betale vores renter og afdrag, så er der ikke så meget at gøre. Så kommer vi til at stoppe.


Seneste nyt

fra Nordjylland