02:12

Fuldtidsmedarbejdere på et specialtilbud i Frederikshavn får ikke længere tillæg udbetalt. De skal i stedet afspadsere. Den beslutning for socialpædagogernes fagforening op i det røde felt.

Ny procedure møder kritik: Socialpædagoger "tvinges" på deltid

En ny procedure i Frederikshavn Kommune betyder, at socialpædagoger ansat på fuld tid ikke længere kan få tillæg udbetalt, men skal afspadsere i stedet.

Omkring 60 fuldtidsmedarbejdere ved specialtilbuddet Koktvedparken og Koktvedstien for handicappede i Frederikshavn har fået besked på, at de fremover får afspadsering i stedet for udbetaling for deres tillæg for aften-, nat- og weekendarbejde. Samtidig er de blevet tilbudt at gå ned i tid og så beholde udbetaling af tillæg. Det har fået Socialpædagogernes Landsforbund i Nordjylland til at reagere.

- Det er uordentligt af kommunen at forskelsbehandle medarbejdere på den måde. Man laver en ordning, så det ikke kan svare sig for medarbejdere at blive på fuldtid, og det synes jeg ikke er i orden, siger formand for Socialpædagogerne i Nordjylland, Peter Kristensen.

- Vi arbejder efter overenskomsten

Socialpædagogernes beskyldning vækker forundring hos politikerne i Frederikshavn Kommune.

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Vi arbejder efter overenskomsten med socialpædagogerne, og den følger vi til punkt og prikke. Overenskomsten giver netop mulighed for, at vi kan gøre det her for at få økonomien til at passe og undgå at afskedige personale, siger formanden for Socialudvalget Ole Rørbæk Jensen fra Socialdemokratiet.

Lovlig forskelsbehandling

I Socialpædagogernes fagforening medgiver man, at kommunens model kan lade sig gøre inden for rammerne af overenskomsten, men at den er i strid med medlemmernes ønsker.

- Det giver frustration ude på arbejdspladserne, at kommunen på den måde trumfer en beslutning igennem uden at have alle med. Om det er lovligt eller ej, så er det ikke i orden at lave regler, som forskelsbehandler medarbejdere, siger Peter Kristensen, Socialpædagogerne i Nordjylland.

Det argument preller af på udvalgsformanden i Frederikshavn.

- Det ærgrer mig grusomt, at vi er kommet her til. Vi laver denne her ordning for de medarbejdere, hvor vi har svært ved at gøre nytte af deres timer. Det er indenfor den aftale, som Socialpædagogerne selv har skrevet under på.