Palmerne er kommet ud: Derfor er der palmer i Frederikshavn

Hele idéen til palmestranden tog sin begyndelse i 2004. Den gang blev 30 palmer placeret på stranden – nu er det antal vokset til omkring 100 og tirsdag blev de igen placeret på stranden i Frederikshavn.

Det hele startede egentlig som en skør idé hos to medarbejdere i Frederikshavn Kommune.

Siden blev idéen ført ud i livet, og efterfølgende blev det en succes.

Den skøre idé hos de to medarbejdere i Frederikshavn Kommune var Palmestranden. Men hvorfor skulle den skøre idé føres ud i livet, og hvorfor skulle en så nordlig by som Frederikshavn overhovedet have palmer?

 

Ny markedsføring

I starten af årtusindeskiftet skulle Frederikshavn på ny markedsføres. Satset blev på turisme, og hvad skulle kunne komme i vejen for et caribisk eventyr i en af Danmarks nordligste byer?

Det skulle da lige være vejret og de kolde temperaturer, der skulle stå i vejen for at den caribiske stemning og tanken om drinks i kokosnødder med farverige paraplyer også kunne komme til Nordjylland. Men sådan tænkte de ikke i Frederikshavn.

Så tanken om en strand med palmer blev ført ud i livet og i 2004 startede Frederikshavns helt eget caribiske eventyr.

Kommunen var hurtig til at hoppe med på de to medarbejderes skøre idé og derfor blev de første 30 palmer placeret på stranden i Frederikshavn i 2004. Sammen med eksotiske tangparasoller og en beachvolleybane prydede de mange palmer nu stranden. En tanke der år for inden ville være lige så usandsynlig som, at Grækenland ville kunne vinde EM i fodbold. Men i 2004 blev Grækenland europamestre i fodbold og i 2004 kom der palmer til Frederikshavn.

Året efter Grækenlands mirakuløse sejr ved EM i fodbold, og året efter Frederikshavn med succes havde placeret palmer på en strand i det kolde nord, blev 30 palmer til 60.

De nu 60 palmer blev efterfølgende fulgt op af fire nye beachvolleybaner, og dermed var stemningen fra strandene på Mallorca, Caribien og Thailand nu officielt flyttet ind i Nordjylland.

Siden er antallet af palmer vokset og vokset for hvert år, der er gået. Nu har Palmestranden omkring 100 palmer, flere beachvolleybaner bag klitterne, på stranden og én ude i vandet, to beachhåndboldbaner og et udekøkken i en tropisk strandbar.

 
 
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Den kolde vinter?

Men man kan stadig godt undre sig – hvordan kan palmerne overleve en iskold dansk vinter?

Palmerne går lige som vi andre kuldeforskrækkede danskere i vinterhi. Når temperaturerne bliver for lave og vinden for hård bliver palmerne flyttet til Frederikshavn Kommunes gartneri.

Selvom det kan virke skørt at der står palmer på en strand i Frederikshavn, så har palmerne levet op til det, de blev sat i verden for. De har formået at være den turistmagnet, Frederikshavn havde brug i deres nye markedsføring af byen. For palmerne trækker hvert år flere tusinde turister til byen, der gerne vil have noget af den caribiske stemning, selvom de er kommet til det kolde nord.

Derfor er palmerne selvfølgelig tilbage på stranden i år. Tirsdag begyndte kommunen igen at køre palmerne ud på stranden. Og når palmerne er på stranden. Så betyder det, at sommeren er startet.

 
 
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Seneste nyt

fra Nordjylland