Piger i trøjen: Flere kvinder vælger Søværnet

Det er ikke kun for hærens uddannelser, at Forsvaret kan mærke en stigende interesse hos kvinder. Det kan man også på Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed, der står for Søværnets basisuddannelse.

Oversergentens anvisninger kommer hurtigt og præcist. Bag sorte skydebriller og iført fuld udrustning lytter Tea Andersen opmærksomt efter. Kropsholdning, vejrtrækning – der er nok at holde styr på, når man skal betjene en M96-karabin korrekt. Og i det hele taget skorter det ikke på udfordringer på Søværnets basisuddannelse, hvor skydning med automatvåben blot er en af mange.

19-årige Tea Andersen fra Rødovre har gået på uddannelsen i Frederikshavn de seneste fem uger.

- Jeg har en stor lyst til at bygge mig selv op til at kunne klare de udfordringer, man skal kunne komme igennem, fortæller hun.

Men Tea Andersen står langt fra alene om gerne at ville prøve kræfter med Forsvaret. På landsplan er hver fjerde rekrut på værnepligtsuddannelsen kvinde. En tendens, som også kan mærkes hos Søværnet i Frederikshavn, hvor en femtedel af rekrutterne på basisuddannelsen i år er kvinder. Et tal, som har været støt stigende de seneste par år.

 

Nøjagtig som i Hæren varer også Søværnets basisuddannelse fire måneder. Fælles for basisuddannelserne er desuden, at det er meget forskelligt, hvad de unge mænd og kvinder, som tager uddannelsen, ønsker at få ud af deres tid i Forsvaret.

- Jeg tror, at mange af dem vil noget mere. Der er selvfølgelig også dem, som bare gerne vil prøve kræfter med Forsvaret og så sige ’det var det.’ Men en stor del ønsker en uddannelse og at komme videre (indenfor forsvaret, red.), siger chefsergent Henrik Legaard Hansen, som er daglig leder af søværnets basisuddannelse.

Tea Andersen hører til den gruppe, der drømmer om en fremtidig karriere som officer i Søværnet. Hun har allerede rykket flere personlige grænser - blandt andet i træningsbassinet.

- Altså, nu har vi hoppet fem gange eller sådan noget i dag fra tremetervippen. Og det lyder ikke af meget. Men det er det for mig. Jeg kan virkelig ikke lide det, fortæller hun.

Tea Andersen og de øvrige rekrutter er efter planen færdige med deres basisuddannelse om små tre måneder. Uddannelsen slutter med op til to måneders sejlads på Søværnets skibe, hvor rekrutterne får mulighed for at afprøve deres færdigheder i praksis.


Seneste nyt

fra Nordjylland