PixlArt rykker ind på den store scene
Foto: Real Dania
Tre nordjyske underværker før støtte fra Realdania - blandt andre PixlArt i Østervrå.
Foto-elskerne fra Østervrå spreder fotoentusiasme over hele regionen. Nu skal 20.000 skoleelever lære mere om billeder, og to koryfæer viser fotografi i verdensklasse i Musikkens Hus.
I Østervra har Tao Lytzen og hans folk i foto-kirken de sidste fire år spredt budskabet om bedre fotografi og visuel forståelse. I slutningen af februar træder PixlArt så for alvor i karakter med det største fotoshow i regionen nogensinde.
- Vi fylder Musikkens Hus med et fotografisk arrangement, som aldrig er set i den skala før på nordjysk grund, siger en begejstret Tao Lytzen, daglig leder af PixlArt.
To af Danmars største navne med et kamera om halsen skal vise billeder af stort format - i stort format - i den store sal i Musikkens Hus.
Grarup, Saxgren og Bak
Jan Grarup - Danmarks bedste krigsfotograf - viser billeder fra sit epos 'And Then There Was Silence' - om et liv i konfliktzoner og de mennesker, der er fanget i kriser, krige og katastrofer.
Han får følgeskab af et dansk, dokumentarisk og kunstnerisk navn i særklasse - Henrik Saxgren, som i sin seneste fotobog har stillet skarpt på det barske liv i de grønlandske fangersamfund.
Hele arrangementet bliver musisk akkompagneret af komponisten Frans Bak, der er musikbagmanden til tv- og filmsucceser som 'Forbrydelsen', 'Lillyhammer', 'Den som dræber' og mange flere.
- Det bliver et helt fantastisk arrangement, der for alvor sætter fotografiet på det nordjyske landkort, siger Tao Lytzen.
20.000 elever skal undervises i 2018
Han og PixlArt ser frem til tætpakket år i foreningens korte historie, hvor han og de andre fotoelskere i PixlArt skal sprede budskabet om fotografi i hverdagen og som udtryksform i hele regionen.
- Der bliver fuld skrald på i 2018, der bliver vores travleste år. Gennem projektet 'Kulturkaravanen', som de nordjyske kommuner står bag, skal vi få ikke mindre end 20.000 7.-10.-klasses elever til at forholde sig til visuel kommunikation, forklarer han.
Eleverne skal fjern-undervises via Skype og Instagram, inden PixlArt derefter rykker ud i skolegården med PixlBoxen - en ombygget bus, og underviser eleverne ansigt til ansigt.
- Vi skal lære dem at forstå, hvordan billeder virker. Hvordan man kan komme galt afsted i brugen af egne og andres billeder - og måske såre nogle utilsigtet. Og ikke mindst hvordan man bruger fotografiet som en udtryksform.
De unge vil fotografiet
At fotografiet for alvor er ved at indpas hos de unge igen, kan ses på medlemstallet hos PixlArt.
- Fra og med i går har vi tilbudt unge under 18 år medlemskab af foreningen, der driver PixlArt. På få timer har vi fået 70 nye medlemmer, så det er et tegn på, at fotografiet kan noget, siger Tao Lytzen.
PixlArt holder til i en nedlagt kirke i Østervrå, og det fotografiske projekt har så meget vokseværk, at man netop har købt to nabogrunde og revet husene derpå ned for at få plads til flere parkeringspladser.
Herunder: Indslag fra 2016 om PixlArt og udstillingen 'Underværker'.