LIGE NU:

Praktisk erfaring skal lokke flere ind på erhvervsuddannelser

Tre kommuner er gået sammen om et nyt projekt, der skal få endnu flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne.

Nordjylland er den region, hvor flest unge søger ind på erhvervsuddannelserne, men for at gøre en endnu større indsats i jagten på at nå målsætningen fra Folketinget om, at 25 procent af de unge skal tage en erhvervsuddannelse, er Frederikshavn, Hjørring og Aalborg Kommune gået sammen om at introducere eleverne i de ældste klasser i folkeskolen for de forskellige erhvervsuddannelser.

quote Det er rigtig vigtigt, fordi der bliver kamp om de unge mennesker. Der er stor kamp om at have nok, og det er galt hele vejen rundt. Vi mangler folk

Flemming Gadensgaard, landmand

Manda var 8.z fra Torslev Skole i Østervrå på gårdbesøg hos landmand Flemming Gadensgaard fra Understed. Eleverne er med i projektet "Slagt & Æd", som Frederikshavn Kommune har stablet på benene i samarbejde med Hjørring og Aalborg Kommune for at bygge bro mellem folkeskolen og erhvervsuddannelserne.

Det er målet, at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse i 2020, og i 2025 skal andelen være oppe på mindst 30 procent. Landbruget er et af de erhverv, der mangler hænder, og udfordringen med at finde kvalificeret arbejdskraft ser kun ud til at vokse i fremtiden. Derfor håber Flemming Gadensgaard, at han kan inspirere nogle af eleverne til at gå landmandsvejen.

- Det er rigtig vigtigt, fordi der bliver kamp om de unge mennesker. Der er stor kamp om at have nok, og det er galt hele vejen rundt. Vi mangler folk, siger Flemming Gadensgaard.

Tre nordjyske kommuner er gået sammen i kampen om at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Manglen på faglært arbejdskraft vil nemlig vokse kraftigt i de kommende år - og et af de steder, hvor de allerede mærker det, er i landbruget.

Skal partere en gris

I Nordjylland har 24,2 procent af de unge, der i sommer afsluttede 9. eller 10. klasse, søgt ind på en erhvervsuddannelse. Målet er dog, at endnu flere i fremtiden skal vælge en erhvervsuddannelse frem for en gymnasial uddannelse, og ifølge eleverne fra Torslev Skole kan et initiativ, som det, der nu er sat i søen, være en del af løsningen.

quote Vi får så meget ud af at komme ud at mærke det foran os

Lasse Mortensen, 8.z, Torslev Skole

- Det har været rigtig fedt at prøve, når man ikke er vant til at se grise. Det har været rigtig sjovt, siger Mille Stüker fra 8.z, og hendes klassekammerat Lasse Mortensen er enig.

- Vi får så meget ud af at komme ud at mærke det foran os, siger han.

Gårdbesøget er blot et element i "Slagt & Æd"-projektet. Tirsdag får ottendeklassen fra Torslev Skole en halv gris leveret ud i skolekøkkenet, og den skal de så være med til at partere og tilberede sammen med en gourmetslagter og en elev fra EUC Nord for derved også at få indblik i eksempelvis slagter- og kokkefaget.

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Retten i Aalborg

53-årig mand dømt for at voldtage sit eget barn

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Til forsiden

Til forsiden