LIGE NU:

Professor: Det er en succes for havnen – men uden arbejdspladser

Frederikshavn Havn har landet en succesfuld aftale; der giver en ny kundetype til havnen.

- Det er en succes – punktum.

Så kort kan det siges, når man spørger professor Peter Maskell, om hvor stort det er for Frederikshavn Havn, at Stena Oil nu udvider samarbejdet med Frederikshavn Havn og skriver kontrakt med havnen om at etablere en ny terminal til maritimt brændsel.

- Der er ikke andet end sige tillykke til Frederikshavn, og så er det især værd at bemærke, at der her er tale om en privat investor og ikke offentlige penge, men en privat investor der mener det alvorligt, siger Peter Maskell, der til daglig er professor CBS med ekspertviden inden for det maritime Danmark og samtidig formand for et ekspertudvalg nedsat af  der er nedsat af Transport-, bygnings og boligminister Ole Birk Olesen til bl.a. at se på havnelov.

Placeringen på Frederikshavn Havn er ifølge de to aktører i det opsigtsvækkende samarbejde, Frederikshavn Havn og Stena Oil, optimal, og det er Peter Maskell enig i.

- Det er den geografiske placering, der har været afgørende for Stena Oils valg af havn, siger han og fortsætter:

- Frederikshavn Havn har i forvejen en del forskellige kundetyper, blandt andet færgedrift og stykgods, og nu får havnen yderligere en kunde, og dermed endnu en farve på paletten, og det er godt for havnen.

Frederikshavn Havn ligger bedre end mange andre havne netop til det formål, som Stena Oil ønsker – men om det nye samarbejde og dermed udsigten til landets største bunkerterminal med en kapacitet på 75.000 kubikmeter, der bliver bygget til at håndtere alle typer af brændsel og som lever til IMOs nye globale svovlregulering for søfart, får Frederikshavn Havn op i en anden liga end før, er tvivlsomt.

- Man kan derimod sige, at den store havneudvidelse, som Frederikshavn har været i gang med gennem længere tid, giver nu rigtig god mening med den nye aftale, og der er her tale om en investor, der mener det alvorligt, ingen tvivl om det, siger Peter Maskell.

Professor Peter Maskell mener derimod ikke, at Frederikshavn Kommune som helhed har grund til  at juble, hvis man tror, den nye bunkerterminal, der for i øvrigt bliver den største af sin art i landet, vil give en masse nye lokale arbejdspladser.

- Nej, det gør det ikke. Olie giver ikke arbejdspladsen, så det at Stena Oil nu slår sig ned på den måde i Frederikshavn, betyder ikke flere arbejdspladsen, men derimod aktivitet og økonomi for havnen, siger han.