Protest mod tørdok: - Det vil være en katastrofe for Skagen

Planer om at bygge en ny, stor tørdokhal på havnen i Skagen møder stor kritik af borgere, som er bange for, at den vil være ødelæggende for byen.

En mur på højde med Skagen Kirketårn er lige nu samtaleemnet i Skagen. 

Frederikshavn Kommunes plan om at bygge en tørdokhal på 35 meters højde, 130 meters længde og 45 meters bredde midt på Skagen Havn møder nemlig stor modstand fra byens borgere.

- Jeg tænker, det ville være en katastrofe for Skagen, siger Jens Stubkjær, som er borger i Skagen. 

Jens Stubkjær er tidligere bygningskonstruktør, og mener, at der er bedre alternative placeringer for tørdokhallen på Skagen Havn end den lige nu planlagte, som ifølge ham vil ødelægge hele havnens visuelle udtryk. 

Kan ødelægge byen

Det er Karstensens Skibsværft, der har søgt om placeringen på havnen for den store bygning. Ifølge den kendte erhvervsmand Eigild Christensen, som har haft feriehus i Skagen i 24 år, kan projektet også ødelægge andre ting for byen:

- Det er en udmærket placering for værftet, men ikke for Skagen by, og Skagen, den lever altså af turisme, og det ville være ødelæggende for turismen, at få sådan en kollos herind, siger Eigil Christensen og fortsætter: 

- Når der er alternative placeringer, så mener jeg, man bør gå efter dem. 

Karstensens Skibsværft har vurderet en række forskellige placeringer i byen, men ingen af dem er vurderet realistiske. Skibsværftet er dog villige til at lytte på alternative placeringer for tørdokhallen. 

De skriver i et skriftligt svar til TV2 Nord, at der er brugt mange ressourcer på at lave grundige undersøgelser til placeringen, og at Skibsværftet også har modtaget mange positive tilkendegivelser fra lokalbefolkningen. 

En del af en ny lokalplan

Karstensens Skibsværft har igennem en årrække øget sine aktiviteter, og er i dag et af Danmarks største værfter. Skibsværftet udfører både nybygninger, specielt inden for fiskeri og en mængde reparationsarbejder.

Karstensens Skibsværft har eksisteret i Skagen siden 1917 og blev senest i 2007 udvidet, med en tørdok. Skibsværftet servicerer mellem 125 og 150 skibe hvert år, og leverer 5-6 nybyggede skibe hvert år.

Den stigende aktivitet bevirker nu, at værftet ønsker at fremtidssikre sine aktiviteter i Skagen gennem en udbygning af værftsaktiviteterne i Vestre Bassin.

Med lokalplanen ønskes derfor at give mulighed for, at der kan etableres en ny overdækket tørdok og en ny pier i Vestre Bassin samtidig med at den eksisterende tørdok og andre anlæg fortsat er i drift. 

Kilde: Frederikshavn Kommune

Borgmester beskyldes for at være inhabil

Udover kritikken af placeringen for tørdokhallen, er der også kritik af borgmesteren i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen, og hendes rolle som bestyrelsesmedlem i fonden bag Karstensens Skibsværft.

- At hun så samtidig selv tilvælger at sætte sig ind i bestyrelserne på erhvervsdrivende fonde, som er lejere på den havn, hvor hun er ejer, det synes jeg er overordentligt betænkeligt, siger Jens Stubkjær.

Birgit Hansen føler sig dog ikke inhabil: 

- Det har været på både økonomiudvalgsmøde og på byrådsmøde, at byrådet har taget stilling til, at jeg ikke er inhabil. Det kan man da altid prøve af som borger eller som høringspart, hvis ikke man er enig i det, siger hun.

Den placering, der er blevet ansøgt om, får også opbakning fra borgmesterens side.

- Det er bedste bud i forhold til de udvidelsesmuligheder og de arbejdspladser, der ligger i enden af det her, lyder det. 

Giver ikke op

Fredag er det besluttet, at man har forlænget høringsfristen for den nye tørdokhal med fire uger. 

På Skagen Havn er man ikke klar til at lægge sig ned endnu:

- Vi vil gå så langt, som spillereglerne tillader det, og der er jo klagemuligheder, også selvom tingene skulle blive vedtaget i byrådet, siger Jens Stubkjær. 


Seneste nyt

fra Nordjylland