LIGE NU:

Ræveavler i klemme: 3200 ræve mangler foder

Om få dage har 3200 ræve i Voerså ikke mere foder. Den fodercentral, som Danmarks sidste ræveavler bruger, lukker ned, fordi centralen primært leverer foder til mink. Ræveavleren er fortvivlet.

Hver anden dag får ræveavler Bjarne Mechlenburg fra Voerså leveret fersk fiskefoder til sine ræve. På mandag er det slut. Herefter kan han ikke få mere foder fra fodercentralen.

- Jeg er desperat, fordi jeg ikke kan få foder. Hvad gør jeg med 3200 ræve. Jeg kan jo ikke sætte dem på græs. De skal have flydende minkfoder, siger Bjarne Mechlenburg.

Det er Fodercentralen Limfjorden i Støvring ræveavleren får foder fra. De lukker fordi de leverer foder til minkavlerne, og det er for dyrt at holde produktionen i gang for en ræveavler. Bjarne Mechlenburg begynder at pelse sin ræve på mandag, men det tager fire uger og i den tid har han brug for foder. Fodercentralen har tilbudt ham, at de kan lave en sidste stor portion foder, som de kan levere som frostvare i store blokke.

- Vi vil meget gerne hjælpe Bjarne Mechlenburg, og derfor er vi kommet med det her tilbud, siger Administrerende direktør Kim Mortensen.

Det er ikke et tilbud Bjarne Mechlenburg synes han kan bruge. Han ved ikke hvordan han skal opbevare det frosne foder, og han forudser også at nok får brug for en stor kværn til det frosne foder, som han heller ikke har.

- Vi har ikke noget vi kan håndtere det frosne foder med, så jeg synes ikke det er en god løsning, men det er det, jeg er blevet tilbudt, siger Bjarne Mechlenburg.

Vil med i kompensationsordning

Bjarne Mechlenburg har foreslået fødevarestyrelsen at han slår sin besætning ned og lukker sin farm med det samme, mod at han kommer med i de kompensationsordninger minkavlerne får. En løsning som hans borgmester bakker ham op i.

- Hvis han kan komme med i den her omgang, hvor han siger at nu er det nu han afvikler den rævefarm, og han så er med i de her kompensations- og erstatningsordninger, så synes jeg at det må være det helt rigtige, og det har jeg talt med ræveavleren om, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

Ræveavl er ved at blive udfaset i Danmark. For en måned siden lovede Bjarne Mechlenburg dyreværnsorganisationen OASA, at han ville lukke farmen ned, selvom han har ret til at drive den på dispensation i tre år endnu. Den udmelding har han nu har fortrudt, fordi han forudser at priserne på ræveskind skyder i vejret som følge af minkkrisen.

- Jeg kan dog godt se at det nok ikke er realistisk at fortsætte, for hvor skal jeg få foder fra, siger Bjarne Mechlenburg.

De glemte ræve

Bjarne Mechlenburg ved ikke om hans besætning er smittet med corona. Fødevarestyrelsen har nemlig aldrig testet den, selvom ræveavleren siger, at han har efterspurgt en test hos styrelsen. Ræveavleren føler sig i det hele taget så glemt, at han nu har kontaktet advokater, politikere, styrelser og landbrugsorganisationer for at få hjælp. Selvom flere nu vil forsøge at hjælpe ræveavleren, så ved han stadig ikke hvordan han skal skaffe foder i næste uge.

- Jeg kan ikke blive ved med at holde til ikke at vide, hvad der skal ske, siger Bjarne Mechlenburg.

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har lovet, at han hurtigst muligt vil tage sagen op med fødevareminister Mogens Jensen for at finde en løsning.

Om få dage har 3200 ræve i Voerså ikke mere foder. Danmarks sidste ræveavler er kommet i klemme. Den fodercentral han bruger lukker ned, fordi de primært leverer foder til mink. Så nu ved ræveavleren ikke hvad han skal stille op.