Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Militæranalytiker er ikke overrasket over, at russiske skibe i nordjysk bugt tiltrækker stor opmærksomhed.

Fire russiske fartøjer ligger lige nu for anker i Aalbæk Bugt. 

Helt præcist omkring 35 kilometer øst for Aalbæk og 20 kilometer nord for Læsø.

De russiske skibe - en slæbebåd, en tanker og to fregatter - ligger i internationalt farvand mellem dansk og svensk territorium.

Hvorfor de russiske fartøjer ligger for anker i internationalt farvand er uvist.

- De er i venteposition. Nærmere kan vi ikke komme det, lyder beskeden fra Forsvarskommandoen torsdag formiddag.

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, mener, at der er en god forklaring på, at de russiske skibe lige nu opholder sig i den nordjyske bugt.

- Det er ret normalt, da der nord for Læsø er et 'indhak' i territorialfarvandet, som russerne bruger som ankringsplads. Så de kan ligge der uden at skulle spørge om lov, siger han.

Thetis, som er et af Søværnets inspektionsskibe, opholder sig tæt på de russiske fartøjer, og på Vesselfinder, der overvåger skibstrafikken, fremgår det, at det danske inspektionsskib cirkulerer rundt om de russiske fartøjer, som er synlige på Vesselfinder.

Ifølge Vesselfinder er en tysk ubåd ankommet til Aalbæk Bugt, hvor den ligger vest for de russiske skibe. Den tyske ubåd sejlede fra Kiel onsdag og er torsdag ankommet til den nordjyske bugt.

- Det er ikke overraskende, at det afføder mere opmærksomhed end normalt. Alt sker jo i skæret af Ukraine-krigen netop nu. Men umiddelbart tænker jeg, at det ikke er usædvanligt, at de ligger der, siger Anders Puck Nielsen om situationen i Aalbæk Bugt.

Det danske inspektionsskib Thetis sejler i ring omkring de to russiske fartøjer. Det fremgår af Vesselfinder.
Det danske inspektionsskib Thetis sejler i ring omkring de to russiske fartøjer. Det fremgår af Vesselfinder.

Venter måske på at sejle videre

Militæranalytikeren medgiver, at der er mere opmærksomhed omkring de russiske fartøjer fra dansk side end normalt. Det plejer at være mindre patruljefartøjer, som sejler ud og holder øje med skibene et par gange om dagen.

- Men her ligger Thetis jo og kredser konstant om russerne, siger Anders Puck Nielsen.

Han fortæller desuden, at når russiske flådefartøjer skal gennem Storebælt og Øresund, må de kun sejle tre ad gangen. Så de bruger ofte ankringspladsen nord for Læsø som samlingssted, inden de sejler videre.

Et fransk flådefartøj befinder sig også i Kattegat tæt på de russiske fartøjer. Det franske fartøj rundede Grenen onsdag formiddag med kurs mod det område omkring 35 kilometer øst for Aalbæk, hvor de russiske skibe befinder sig sammen med det danske inspektionsskib.

- Vi holder altid øje med, hvad der sker, men det er ikke mere eller mindre end normalt, oplyser Forsvarskommandoen til TV2 Nord.

Hør mere om de russiske fartøjer:


Seneste nyt

fra Nordjylland