01:45

Køreplader gør det muligt for kørestolsbrugere at komme op på toppen af Råbjerg Mile. Video: Mogens Jørgensen

Så er pladerne rullet ud på Råbjerg Mile

For 13. år i træk bliver det muligt for kørestolsbrugere og folk med rollator at få adgang op til et af de meste besøgte turiststeder i Nordjylland: Råbjerg Mile

Naturstyrelsen Vendsyssel har anlagt en kørebane med kørerplader på omkring 400 meter fra pakeringspladsen i bunden af Råbjerg Mile og op til toppen af Råbjerg Mile, som ligger 40 meter over havet.

- Den er godkendt, siger Tinna Jakobsen fra Aalestrup, som har taget turen til toppen af milen før. Hun venter hvert år på at kørepladerne bliver lagt i uge 29. Og så er det afsted i sin elektriske kørestol.

Tinna Jakobsen venter hvert år på at komme op på toppen af Råbjerg Mile og nyde den gode udsigt. Foto: Mogens Jørgensen

Og man kan tydeligt se, at mange danskere har valgt at holde ferie herhjemme. Folk må parkere flere kilometer væk, og på toppen af milen er der masser af turister.

Største i Europa

- I år er der rigtig mange, der holder ferie i Danmark. Derfor er det ekstra oplagt, at vi igen lægger køreplader ud, så endnu flere kan nyde den fantastiske udsigt fra milens top, siger Jesper Blom Hansen.

Han er skovrider ved Naturstyrelsen Vendsyssel, og han arbejder med den nordjyske vandreklit. Med en størrelse på over en kvadratkilometer er det en af de største af sin slags i Europa. 

- Vi mangler flere handicappladser

En af dem er Laura Fisker fra Tylstrup, som bliver skubbet de sidste meter op på toppen af sin far Thomas. Han læste på facebook, at det var muligt for kørestolsbrugere at komme op på toppen via kørepladerne.

- Laura havde aldrig fået den her oplevelse, hvis ikke der havde været køreplader. Det er rigtig godt - især for Laura, siger den begejstrede far.

Lauras far Thomas fik nys om kørepladerne via facebook.  Foto: Mogens Jørgensen

- Den er pæn, og man kan nyde udsigten, siger Laura, og fortæller hun engang var kørt fast med en bus i sandet ved Råbjerg Mile.

Og alle kan nyde udsigten på denne dag hvor solen skinner, og selvom Tinna Jakobsen fra Aalestrup er glad for både udsigt og køreplader har hun en bøn til Naturstyrelsen:

- Vi mangler nogle handicapparkeringspladser tættere på. Det er ikke så galt for mig med en elektrisk stol, men jeg tænker på folk med rollator og folk, der går dårligt, slutter Tinna Jakobsen, mens hun triller ned ad Råbjerg Mile.

Her bestemmer naturen

Kørebanen ligger på Råbjerg Mile fra den 14. til den 17. juli. Ifølge skovrideren er det ikke realistisk, at lade dem ligge længere. 

- Hvor end vi gerne ville, så kan det desværre ikke lade sig gøre, fordi banen sander til i løbet af ganske kort tid, når vinden bliver for kraftig, siger han.

- Vi skal af og til feje eller skovle pladerne fri for sand. Det er jo vindvinden og sandet, som bestemmer herude i det dynamiske ørkenlandskab, siger Jesper Blom Hansen