LIGE NU:

Scandinavian Star-ofre anmelder personer for drab og mordbrand

En gruppe af overlevende og efterladte indgivet politianmeldelse for overtrædelse af to af straffelovens alvorligste bestemmelser, manddrab og mordbrand, som der ikke er nogen forældelsesfrist på, skriver BT.

Færgen Scandinavian Star var tilbage i april 1990 på vej til Frederikshavn fra Oslo. 

Dansk politi svigtede sin rolle i forbindelse med en af nyere tids værste katastrofer, der kostede 159 mennesker livet ombord på færgen Scandinavian Star, efter skibet brød i brand i rum sø natten til den 7. april 1990 mellem Oslo og Frederikshavn. Det mener en gruppe overlevende og efterladte til ofrene, skriver dagbladet BT.

Det er Mike Axdal, som mistede både sin far og bror i branden, der på gruppens vegne har indgivet politianmeldelse mod en række navngivne personer i forsøget på at få dem gjort ansvarlige for dels manddrab og dels mordbrand.

Anmeldelsen kommer i kølvandet på de seneste udmeldinger fra Stortinget i Norge om, at de norske myndigheder ikke fik tilstrækkeligt materiale at arbejde med fra dansk politi. Blot tre dage efter katastrofen på Scandinavian Star blev der mellem de danske, norske og svenske regeringer lavet en aftale om, hvordan efterforskningen skulle fordeles mellem landene. En efterforskning, der lige siden er blevet stærkt kritiseret af ikke mindst de efterladte og overlevende. Og en efterforskning der aldrig har givet svar på, hvem der stod bag - og hvilket motiv, der måtte ligge bag brandene på skibet. 

- Den her sag har i årevis kørt som et pendul i et gammelt bornholmerur mellem myndigheder i Danmark og Norge. Men det er dansk politi, der har været håbløse, fordi det trods aftalen om det modsatte ikke efterforskede ejer-, reder- og forsikringsforholdene omkring Scandinavian Star. Dermed kom man ikke nærmere sandheden om et muligt motiv. Og manglede derfor hele grundlaget for, at norsk politi kunne rejse straffesag, siger Mike Axdal til BT, som tilføjer, at det er første gang, gruppen af overlevende og efterladte går målrettet efter at få gjort de muligt involverede i dødsbrandene ansvarlige efter straffeloven.

Færgen Scandinavian Star var tilbage i april 1990 på vej til Frederikshavn fra Oslo. 

Mere om færgetragedien, Scandinavian Star:

Scandinavian Star:  Flemming Thue Jensen, der er tidligere chefundersøger for Søfartsstyrelsen i forbindelse med branden på Scandinavian Star , mener nu, at han dokumentere, at der var tale om forsikringssvindel i forbindelse med dødsbranden. Bo Storm Madsen havde i marts 2016 Flemming Thue Jensen fra Frederikshavn i studiet.
Scandinavian Star:  En uvildig gruppe af eksperter fremlagde en række modbeviser til norsk politis to år lange undersøgelse af branden på Scandinavian Star, der endte med at koste 159 personer livet. To nordjyske døtre til en af dem, der omkom i branden, håber, at de nye beviser kan føre til endnu en undersøgelse af, hvad der tog livet af deres far.
Scandinavian Star:  Justitsminster vil ikke love ny undersøgelse
Scandinavian Star:  Tidligere brandindspektør vidnede i dag i byretten
Scandinavian Star: Vi har besøg af nogle af dem, der havde katastrofen helt tæt på.
Scandinavian Star:  Live fra Sverige. TV2 Nord har besøgt Ingvar Brynfors fra det svneske brandvæsen, der var indsatsleder på Scandinavian Star. Han kommenterer på udviklingen af sagen.
Tage Mortensens Vej

play Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Jomfru Ane Gade genåbner 2

Forkerte tal bag nedlukning: Jomfru Ane Gade smitte markant lavere

Tage Mortensens Vej

play Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Til forsiden

Til forsiden