LIGE NU:

Se videoen: Kraftige byger skabte skypumpe i Sæby

Kraftige byger over Vendsyssel gav både regn, torden og hagl. En skypumpe lagde også vejen forbi Sæby.

Hagl, torden og sågar en skypumpe har søndag formiddag været en del af det nordjyske vejrbillede.

Over 100 lyn slog søndag morgen og formiddag, ifølge TV 2 Vejrets observationer, ned over Kattegat og Vendsyssel, og nedbøren, der fulgte med uvejrscellen gav, da den kom ind over land, både kraftig regn og voldsomme mængder hagl af sig.

Det skriver TV2.dk, der har modtaget et flot billede fra Frederikshavn, hvor haglene ligger i et tykt lag på Henrik Christensens terrasse.

Allermest spektakulært var dog den skypumpe, der opstod i vandet ud for Sæby. TV2 Nord modtog omkring middag billeder og video fra adskillige brugere, der havde observeret det flotte naturfænomen, og ifølge TV 2 Vejrets meteorolog Thomas Mørk, kan andre med fordel åbne øjnene og kigge efter skypumper i forbindelse med de byger, der resten af dagen fortsat vil drive ind over Vendsyssel.

 

- Vi har noget vejr, der er oplagt til skypumper. Der er vindmæssigt ret stille, luften er lun og atmosfæren er ustabil, fortæller Thomas Mørk.

Skypumpen i Sæby blev observeret over havet, lige ud for byen, og ifølge Thomas Mørk vil det på denne tid af året typisk være over havet, man ser skypumper.

- Lige nu ser man ofte, at vandet faktisk er lidt lunere end luften. Samtidig fulgte uvejrscellen, der trak ind over vendsyssel det vi kalder en truglinje, hvor vinden drejer en smule. Det giver lidt rotation, og når vinden så går til vejrs over det relativt lune vand, har man det, der skal til, for at danne en skypumpe, siger meteorologen.

Skypumper er de berømte og berygtede tornadoers lillebror, men de bliver her i Danmark - heldigvis - aldrig så kraftige, at de kan udrette stor skade. Thomas Mørk vurderer dog, at en skypumpe, der ligger vejen forbi villahaven, ville kunne vælte både trampoliner og havemøbler. Og vindhastigheden i selve skypumpen er da heller lav.

- Vi har ikke målinger på danske skypumper, men vi er oppe i noget, der minder om en stormende kuling.

Stormende kuling er på vindstyrketabellen afgrænset af vindhastigheder på mellem 20,8 og 24,4 meter i sekundet.