Slut med virtuelle venner – nu kan 3.g’erne snart komme tilbage
Foto: Arkivfoto/Simon Mølgaard
Caroline Bering går i 3.g på Frederikshavn Handelsskole, og hun glæder sig til at komme tilbage til det socialeliv, der er på gymnasiet, som hun har savnet de sidste to måneder.
I Nordjylland kan afgangseleverne på ungdomsuddannelserne snart vende tilbage, hvis det står til regeringens ekspertgruppe.
Det kan snart være slut med at stå op hver morgen, tænde for computeren og sige hej til sine venner og lærere over computeren for afgangseleverne på ungdomsuddannelserne i Nordjylland.
Mandag aften kom regeringens ekspertgruppe med deres forslag til en gradvis genåbning af samfundet, og her vurderer de, at afgangseleverne på ungdomsuddannelserne i Vest- og Nordjylland kan vende tilbage i skole efter den nordjyske vinterferie.
- Årgh, det glæder jeg mig til. Jeg glæder mig til at til at kunne se nogen flere, end bare min familie og bare kunne være sammen men nogen, siger Caroline Bering, der går i 3.g på Frederikshavn Handelsskole.
- Det sociale har mange savnet.
Jakob Junker Jeppesen, 3.g, Frederikshavn Handelsskole.
- Vi glæder os til at komme tilbage, men vi væbner os også med tålmodighed, siger 3.g elev og elevrådsformand på Frederikshavn Gymnasium Niels Kooij.
Savner vennerne
Der er dog i første omgang kun lagt op til, at eleverne kan vende tilbage i skole hver anden uge, altså kan de vende 50 procent tilbage til noget, der minder om en almindelig hverdag. Samtidig er forudsætningen for, at eleverne kan komme tilbage til venner og lærere, at der foretages coronatest to gange om ugen af lærere og elever.
- Jeg tænker, at det er fedt, at vi får den mulighed her. Det er først og fremmest godt for de unge, de savner, at der sker lidt mere i deres hverdag, siger direktør på Frederikshavn Handelsskole, Brian Andersson, der regner med, at det vil betyde, at mellem otte og ni klasser vil kunne vende tilbage på handelsskolen.
- Vi har sukket efter at få dem tilbage på egne og deres vegne, så det er rigtig fint, at der kommer gang i det, siger Thomas Svane Christensen, der er rektor på Frederikshavn Gymnasium.
Siden coronavirusens indtog i Danmark og de tilbagevendende nedlukninger har gymnasieeleverne ikke været hjemsendt i så lang tid, som de er på nuværende tidspunkt. Specielt her i Nordjylland har eleverne ikke fået meget tid sammen med deres venner, hvor de også i november måned var hjemsendt under nedlukning af Nordjylland. Derfor glæder de sig til at komme væk fra pladsen foran computeren.
- At man kan komme lidt væk fra sin egen stol og tilbage til venner bliver godt. Det sociale har mange savnet, siger Jakob Junker Jeppesen, der går i 3.g på Frederikshavn Handelsskole.
- Om man så skulle testes hver dag, inden man mødte i skole, så ville det være noget, man var villig til.
Caroline Bering, 3.g, Frederikshavn Handelsskole.
- Det sociale, det her med at se sine venner hver dag og få en normal hverdag, det savner vi. Det begynder at blive hårdt med online undervisning, siger Gustav Dannervig, der elevrådsformand på Frederikshavn Handelsskole.
- Det her med at skulle være sammen med vores venner på vores computer, det er jo noget helt nyt, så på den måde har det været rigtig udfordrende, siger Caroline Bering.
Ikke klar på mandag
Nu skal den helt store teststrategi planlægges for, at elever og lærere kan komme tilbage til noget, der minder om det, vi kender fra før coronavirus kom til Danmark. En opgave, der lige nu virker lidt uoverskuelig.
- Jeg skal være helt sikker på, hvad det forudsætter, og så skal jeg have styr på teststrategi, og hvordan det fungerer, når der skal testes så meget. Vi er klar til at sætte alt i verden, hvad vi overhovedet kan, men vi er ikke klar fra på mandag, hvis det er test to gange om ugen, siger Brian Andersson.
- Vi er lidt bekymrede for den teststrategi, der skal udfoldes. Det er meget uafklaret, hvordan det praktisk kan foregå. Det at tro, at eleverne kan stå der 1. marts, er at stramme den. Vi kan ikke forestille os, at man kan have noget i gang før om en uge eller to uger, siger Thomas Svane Christensen.
Klar til test
Når teststrategien er på plads, så er det ikke noget, der skræmmer gymnasieeleverne væk, at de skal testes to gange om ugen. Lige nu er de nærmest parate til at gøre hvad som helst for at komme tilbage i skole.
- Jeg tror egentligt, at de fleste er villige til, om man så skulle testes hver dag, inden man mødte i skole, så ville det være noget, man var villig til, for man mangler bare det sociale rigtig meget, siger Caroline Bering.
- Det er ikke noget problem for mig. Det er 15 sekunder, og så er det ovre. Hvis det kan hjælpe med at andre kan komme tilbage, så er det fint. Jeg tænker, at hvis man kan indføre det i skemaerne, så det ikke påvirker undervisningen, for det kræver meget planlægning, siger Jakob Junker Jeppesen.
Den 1. marts er der lagt op til fra ekspertgruppen, at 3.g’erne og 2.hf kan komme tilbage, men gymnasierne regner ikke med at være helt klar. En uge eller to mere hjemme kan Caroline Bering godt klare, men hun bliver skuffet, hvis regeringen ikke vælger at lytte til ekspertgruppens anbefaling.
- Vi har bare brug for at ses og brug for at få afsluttet vores tre år på en god måde, siger Caroline Bering.
Statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt, at der kommer en udmelding om forlængelse og lempelse af restriktioner onsdag.