Stigende varmepriser kan betyde farvel til Thomas' hobby gennem 58 år: - Det vil være hårdt for mig
Det kan blive dyrt for den 75-årige folkepensionist, der får leveret varme fra Sæby Varmeværk.
Energipriserne brager lige nu i vejret verden over. Med en ny hjælpepakke vil økonomisk udsatte få mulighed for at søge tilskud til varmeregningen. Og det vil 75-årige Thomas Gajhede få brug for.
Tiden med mørke vintermåneder, kortere dage og køligere temperaturer betyder, at der skal bruges mere energi til at varme huset op. Men det kan blive en markant dyrere fornøjelse i år, end det plejer. Ikke mindst i Sæby, hvor prisen for at varme boligen op stiger med 45 procent.
Jeg vil ikke sidde og fryse. Jeg vil have varme i huset, så må jeg betale det, det koster.
Thomas Gajhede, folkepensionist, Sæby
Det bekymrer Thomas Gajhede, der får leveret varme fra det lokale varmeværk. I værste fald frygter den 75-årige folkepensionist, at den kommende varmeregning bliver så stor, at han må stoppe sin største hobby - at spille billard i den lokale klub.
- Det ville jeg godt nok være ked af. Så har jeg ikke noget, og det vil være hårdt for mig. Så det håber jeg virkelig ikke, jeg gør, fortæller Thomas Gajhede, der har spillet billard, siden han var 17 år.
Gas hårdt ramt
Mange steder i landet har varmeværkerne hævet priserne, og særligt gasfyrede varmeværker, som i Sæby, ser ud til at blive hårdt ramt af mindre gasleverancer fra Rusland til Europa.
- Vi er desværre blevet nødt til at varsle en prisstingning på 45 procent i 2022, siger Karsten Thiessen, der er driftsleder i Sæby Varmeværk.
- Det er den enorme prisudvikling, der har været på energipriserne henover efteråret, og det man ser ind i i den kommende vinter, hvor vi har en klar forventning, om at der er enormt høje priser.
Derfor præsenterede regeringen i dag et udspil til en varmepakke, der skal sikre de dårligst stillede i Danmark, at der er penge til at varme boligen med den kommende vinter.
Hvem kan få tilskud?
Borgere som har været udsat for sygdom og arbejdsløshed kan søge støtte hos kommunen og endeligt kan pensionister søge om varmetillæg hos Udbetaling Danmark.
Ud af Danmarks godt 2,7 millioner husstande er det særligt de knap 500.000, der enten får varmen fra et naturgasfyr eller ligger i fjernvarmeområder med et højt gasforbrug, der kan risikere en stigning i varmeregningen på over 1000 kroner om måneden i den kolde tid.
Læs mere hos Beskæftigelsesministeriet.
Helt utilstrækkeligt
Regeringen vil sætte 100 millioner af til de personer, der bliver hårdest ramt af prisstigningere.
Men det er ikke nok, ifølge Ældresagen.
- Det er helt utilstrækkeligt, når det drejer sig om 500.000 mennesker, der skal hjælpes, Pengene skal fordeles ud i 98 kommuner, og det bliver én million til hver, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældresagen.
Thomas Gajhede er begyndt at skrue lidt ned for varmen, men det bliver ikke for enhver pris.
- Jeg vil ikke sidde og fryse. Jeg vil have varme i huset, så må jeg betale det, det koster, siger Thomas Gajhede fra Sæby.