LIGE NU:

Succes i Frederikshavn: Gymnasium henter elever fra hele landet til ny stx-linje

Det har tilsyneladende givet pote for Frederikshavn Gymnasium at satse målrettet på at uddanne unge inden for den maritime branche samtidig med, de får en klassisk studentereksamen. I hvert fald er antallet af ansøgere til netop den linje steget voldsomt fra fem elever i år til 15 elever næste år.

- Vi kan næsten ikke få armene ned af begejstring. Sådan lyder det fra rektor på Frederikshavn Gymnasium og HF, Thomas Svane, da han har læst de nye tal, der viser, hvor mange unge, der har sat kryds ved, at de gerne vil tage en ungdomsuddannelse i Frederikshavn.

For hele 15 unge fra hele landet har søgt om efter sommeren at begynde på den fire-årige uddannelse som maritim student på Frederikshavn Gymnasium.

Det er en uddannelse, som for første gang slog dørene op i august sidste år som en forsøgsordning - og med fem elever i klassen.

Nu tredobles antallet, og den specifikke maritime retning tiltrækker unge fra såvel Bornholm som Sjælland - og det er da også det eneste sted i landet, man kan kombinere en studentereksamen med den praktisk orienterede maritime erhvervsuddannelse som skibsassistent. Ligesom der er indlagt et togt med Skoleskibet Danmark i uddannelsen.

- Jeg er en glad mand, og vi er en glad skole, for det viser sig, at de ting, vi har sat i søen, er lykkedes, siger rektor Thomas Svane, Frederikshavn Gymnasium og HF, der tilføjer, at 65 procent af de elever, der søger den maritime stx kommer uden for Nordjylland.

- Det er godt for hele byen, at der kommer så mange unge til, det er med til at skabe et godt studiemiljø, og jeg ser det som en investering i fremtiden, siger Thomas Svane.

Uddannelsen indeholder også et tilbud om et fritidsjob hos en af de lokale, maritime virksomheder, ligesom der er tilknyttet en fritidscoach og række sportsforeninger til uddannelsen.


Det var undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der tilbage i december 2019 gav Frederikshavn Gymnasium og MARTEC tilladelse til at udbyde en ny uddannelse - maritim student, stx. Uddannelsen kom i kølvandet på, at skolen få år tidligere havde oprettet en lignende linje på HF; nemlig den tre-årige maritim student, HF (tidligere kendt som HF-Søfart).

- Jeg tror, den maritime student, stx, henvender sig til andre unge, typisk dem, der tænker at gå efter en videregående uddannelse inden for det maritime, og det må man sige, at vi oplever, at der stor efterspørgsel på ude i samfundet, siger Thomas Svane.

På linje med en almindelig stx er en maritim studentereksamen adgangsgivende til de videregående uddannelser på universitetet og på professionsbachelorskolerne, og uddannelsen giver samtidigt et halvt års merit på de videregående maritime professionsbacheloruddannelser som maskinmester og skibsfører.

Ansøgertallet til de mere traditionelle retninger Frederikshavn Gymnasium HF er i år  ekstraordinært stort. Hele 258 unge har søgt ind på en ungdomsuddannelse i Frederikshavn, mens tallet forrige år lå på 200. Man skal tilbage til 2014 for at finde et større antal ansøgere, da var tallet 289.
80_percent

play Automatisk ordning rammer skævt: Politikere vil have ændret regler for nedlukning

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

vantage hanstholm havn

Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke

80_percent

play Automatisk ordning rammer skævt: Politikere vil have ændret regler for nedlukning

Tog

play Udspil: Slut med direkte tog mellem Frederikshavn og København

40_percent

play Baggårds-underholdning skaber fællesskab

Til forsiden

Til forsiden