03:30

Tid til vinterferie? Rejs med roligt hjerte

Ved et velbesøgt foredrag tirsdag aften, fortalte Hjerteforeningen i Frederikshavn om, hvordan man med ro i sindet - og hjertet - kan tage på rejser, selv om man er hjertesyg.

Lige nu flygter masser af nordjyder fra vintervejret og rejser ud i verden til sol og varme. Men hjertesygdomme og hjerteproblemer kan sætte en stopper for rejselysten.

Men sådan behøver det ikke at være, lyder det fra Hjerteforeningen, som tirsdag aften inviterede til foredrag om at rejse som hjertesyg. Det foregik i Frederikshavn, og var ganske velbesøgt. Omkring 60 personer havde valgt at kigge forbi, blandt andet Henning Lindholt fra Dronninglund, som er pensioneret og har rejst med sin kone i 40 lande. Men Henning Lindholt har fået hjerteflimmer, og det har sat en stopper for en del af rejseriet.

- Det er på grund af usikkerhed. Man bliver jo lidt nervøs, når hjertet ikke vil, som jeg vil. Derfor tager jeg kun til lande, hvor der er kvalificerede læger. Ikke østen eller den slags. Når hjertet ikke kører normalt, så føler man jo en usikkerhed, selv om lægerne siger, at man skal opføre sig normalt. Derfor tager man ikke de store ture længere, fortæller Henning Lindholt.

Den usikkerhed er han ikke alene med. Både på rådgivningstelefonen, Hjertelinjen, og når der holdes foredrag og andre arrangementer, får Hjerteforeningen mange henvendelser fra hjertesyge, som er bekymrede for at tage ud i verden.

- Mange har bekymringer i forhold til, om det er sikkert og trygt at rejse, og om der er nogle lande, hvor man skal være særligt opmærksom på det, og så får vi rigtig mange spørgsmål omkring forsikring, hvordan man er dækket der, fortæller Pernille Strauss, som er rådgiver i Hjerteforeningen.

Hun fortæller, at det særligt er vigtigt at være opmærksom på, hvordan ens forsikring dækker. Man kan rejse med det blå kort i Europa, men der er grænser for dækningen, så derfor skal man sikre sig, at ens egen rejseforsikring dækker, og at man har den nødvendige forhåndsgodkendelse. Og faktisk kan man trygt rejse mange steder hen og være sikker på at få god hjælp, hvis hjertet skulle give problemer på ferien.

- Det at være hjertesyg er jo en folkesygdom, og det betyder, at behandlingen til det er kendt ude om i verden, i hvert fald i Europa, men også i verden. Så langt hen ad vejen kan man få god og kvalificeret behandling i Europa, når man har en hjertesygdom, siger Pernille Strauss.

Henning Lindholt og hans kone er da også blevet lidt mere rolige omkring rejseriet, og de har allerede planlagt deres næste tur, som kommer til at gå til Island.

- Det har jeg været helt tryg ved, så det har vi bare meldt os til, siger han.