LIGE NU:

Tordenskioldsdage indtager København

Den nordjyske festival, Tordenskioldsdagene, kan de næste tre år også opleves i København.

I nu 20 år er et stykke højdramatisk danmarkshistorie blevet levendegjort i Frederikshavn, når Tordenskioldsdagene er løbet af stablen, komplet med både musketter, kostumer, parykker og drabelige søslag. Noget, der har trukket flere tusinde mennesker til Vendsyssel hvert år for at overvære løjerne.

Men de næste tre år vil københavnerne også få glæde af arrangementet. Tordenskioldsdagene rykker nemlig udenbys, og kan de næste tre efterårsferier altså også opleves i den anden ende af landet. 

Aftalen er kommet i stand i samarbejde med National Museet, og Tordenskioldsdagene i København skal afvikles på Tøjmuseet og på havnen ved Det Kongelige Bibliotek. Dette efterår vil der være fokus på Tordenskjolds angreb på Strømstad i 1717.

- Det betyder, at vi skal til København og lave Tordenskioldsdage med hele paletten - sejlskibe, søslag i havnen, skuespil, store opvisninger, siger Jan Michael Madsen, direktør for Fonden Tordenskjold. 

Tordenskioldsdagene er netop blevet afholdt i Frederikshavn, og selv om noget af tiden blev brugt til at forberede sig på opførelsen i København, har nordjyderne allerede imponeret i hovedstaden.

- Nu har jeg været og se det, og det er et virkelig flot og helstøbt arrangement, de har fået lavet i Frederikshavn, så vi er rigtig glade for, at de gerne vil lege med os og tage på tur, siger Michael Rasmus Nielsen, leder for aktiviteter på National Museet.

- Det er en fascinerende historie og en fascinerende person, som vi også kan bruge til at fortælle historien om Danmarks flåde, fortsætter Michael Rasmus Nielsen.

Til oktober drager 200 frivillige soldater fra Frederikshavn til København for at gengive fortællingerne om Tordenskjold.

- Jeg tror, de får en enormt stor positiv overraskelse. Der er kræset så meget for detaljerne, siger Jan Michael Madsen fra Fonden Tordenskjold.