Fagforening slår fast: - De elsker faget, men kan ikke holde til det på grund af arbejdsforholdene

Fagforeningen FOA frygter for de konsekvenser, som de nuværende medarbejder-vilkår kan få for fremtiden.

Der er noget helt galt i den kommunale ældrepleje. Sådan lyder det fra Anette Vinde, der igennem 18 år har arbejdet som social- og sundhedshjælper i Frederikshavn Kommune.

Torsdag skrev hun et brev til hele byrådet – hvori hun forsøger at råbe op om at servicen er alt for ringe for både ansatte og ældre borgere.

Nu bliver hun - og de mange andre medarbejdere - bakket op af FOA, der også er dybt bekymret for situationen. 

- Vi har stor bekymring for medarbejderne, for at de bliver syge af stress, understreger Gitte Christensen, der er sektorformand for FOA i Frederikshavn. 

- Det er meget alvorligt, og der er nødt til at ske noget drastisk i forhold til den måde, man tænker fastholdelse og vilkår på, fastslår hun.  

Ikke sådan virkeligheden er

Annette Vindes brev er ifølge hende selv et ærligt billede af arbejdsforholdene i ældreplejen. 

- Det, som jeg synes er det største problem, er, at vi har ikke tid nok til de ydelser, der bliver visiteret, fortæller hun. 

Netop det oplever fagforeningen også. Mens sektorformanden samtidig roser hende for at gå forrest. 

- Det er dejligt, at der er nogle almindelige medarbejdere, som råber op, for det bakker op omkring det, som vi har sagt i mange år. 

- Alle de medlemmer, som kommer herned, er gået ned med stress, og det er frustrerende ikke at kunne gøre noget. Det er lige så frustrerende for os som for vores medlemmer, understreger Gitte Christensen. 

quote Det er ikke kun skåret ind til benet. Vi gnaver inde ved knoglen

Gitte Christensen

Frygter stress

Arbejdsforholdene har også kostet Annette Vinde en sygemelding med stress, men nu er hun tilbage på job, hvor hun tager bladet fra munden og fortæller om, hvordan hun på en aftenvagt kan have 42 besøg:

- Det er frygteligt frustrerende, for når jeg kommer ind til en borger og skal forsøge at være nærværende, det kan jeg ikke, fordi tankerne allerede er to-tre borgere fremme. Det er hele tiden det pres med, at man skal nå så meget på kort tid, forklarer hun. 

Og hun er langt fra alene om at mene, at arbejdsforholdene slet ikke er i orden.

- Det er ikke kun skåret ind til benet. Vi gnaver inde ved knoglen. Folk søger ikke stillingerne, og det er ikke til at få folk. Og det er ærgerligt, da det er et rigtig godt fag. Det er bare vilkårene, som ikke er gode nok, bakker Gitte Christensen hende op. 

Flygter fra faget

Fagforeningen FOA oplever i stigende grad at medlemmerne flygter fra faget:

- Konsekvensen på sigt er jo, at der ikke er flere medarbejdere tilbage. Det håber vi selvfølgelig ikke, men det er det, som vi kan begynde at se, at folk søger væk fra faget, selvom de elsker arbejdet med borgerne og faget, men de skal også kunne holde til det, fortæller Gitte Christensen bekymret.  

FOA har gentagne gange gjort politikerne i Frederikshavn Kommune opmærksom på problemerne, men man bliver hver gang, ifølge fagforeningen selv, mødt med, at der ikke er økonomi til bedre forhold – men det er ikke godt nok, fastslår FOA. 

- De er nødt til at tage ansvar. Kom nu i gang med at kigge anderledes på de her fastholdelser og vilkår, for folk kan ikke mærke, at der sker noget derude.  

- Budgetloven er selvfølgelig også med indover, men det er kommunens politikere, der beslutter rammerne i kommunen, så det er det, som vi forholder os til, understreger sektorformanden. 

Selvstyrende teams er vejen frem

Borgmester Birgit S. Hansen sagde torsdag følgende til TV2 Nord:

- Vi får ikke færre opgaver eller flere penge, men vi vil gerne selv planlægge mere frit. Det forsøger vi allerede at gøre med selvstyrende teams og mindre bureaukrati. Arbejdsglæden bliver højere, hvis man har indflydelse på arbejdet.

Byrådet i Frederikshavn har også netop sendt et svar retur til Anette Vinde, hvori de understreger, at de ikke fejer problemet ind under gulvtæppet.


Seneste nyt

fra Nordjylland