Foto: Per Frank Paulsen

Uenighed om udligningssag: Frederikshavn Kommune siger nej til at sagsøge staten

Frederikshavn Kommune vil, ligesom Thisted Kommune, ikke være med i omstridt saganlæg mod staten, selvom alle andre nordjyske kommuner er med.

Fem ud af syv involverede nordjyske kommuner er med. Men Frederikshavn siger nej.

Det står klart efter onsdag aftens møde i økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune, hvor partierne var splittede. Uden den tilstrækkelige opbakning, ender Frederikshavn Kommune dog med at afstå fra at tage del i søgsmålet, der har været under opsejling i et halvt år.

"Vi er af den klare overbevisning, at de eneste, der kommer til at tjene på den her sag, er advokaterne"

Bjarne Kvist, Socialdemokratiets gruppeformand i Frederikshavn

- Det vil i den grad være at gamble med borgernes penge at involvere os i en retssag uden at have nogen som helst viden om, hvad den totale udgift for kommunen ender med at blive. Vi er af den klare overbevisning, at de eneste, der kommer til at tjene på den her sag, er advokaterne. Og så synes vi, det er meget udansk, at kommuner skal føre sag mod staten, udtaler Bjarne Kvist, Socialdemokratiets gruppeformand til Kanal Frederikshavn.

Læs også Udligningssag bliver til virkelighed: Fem nordjyske kommuner er helt klar til at sagsøge staten

De kommunale overvejelser kommer på baggrund af en fejl i udbetalingerne i udligningssystemet, hvor kommuner, som er blevet snydt for tilskud fra 2014 til 2018 ikke får nogen kompensation.

Derfor vil en række kommuner sagsøge staten, men sammen med Konservative, ender Socialdemokratiet i Frederikshavn altså med at bremse kommunens engagement i søgsmålet. Det ærgrer man sig over hos Venstre, der gerne ville have været med.

- Vi synes, at vi skylder borgerne i Frederikshavn Kommune at kæmpe for, hvad der er vores. Det er jo midler, der kan bruges til velfærd i folkeskolen, daginstitutioner og ældrepleje. Vi håber naturligvis, at vi kan få de beløb, der retmæssigt er vores, siger Venstres gruppeformand, Anders Broholm, til Kanal Frederikshavn.

Med Hjørring Kommune og advokatfirmaet HjulmandKaptajn i spidsen, har også Vesthimmerland, Mariagerfjord, Jammerbugt, Brønderslev og Rebild meldt sig under fanen. Thisted Kommune har ligesom Frederikshavn valgt at takke nej.

Læs også Juridisk notat giver smil på læben: Anbefaler 20 kommuner at gå videre med at sagsøge staten