Ukendt dansk helt hyldet af Japans ambassadør

Det er i år 60 år siden, at den nordjyske sømand Johannes Knudsen ofrede sit liv i forsøget på at redde en japansk fisker. Det blev torsdag hyldet af Japans ambassadør i Danmark.

En dansk helt, der er kendt i Japan, men ukendt i Danmark. Sådan kan sømanden Johannes Knudsen fra Frederikshavn kort beskrives. I år er det 60 år siden at frederikshavneren ofrede sit liv i forsøget på at redde en japansk fisker. Et redningsforsøg, vi ikke hører meget om i Danmark, men en heltegerning, som stadig bliver hyldet af japanerne.

Den japanske ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki, var i anledning af 60-året på besøg på Frederikshavns Kirkegård. Her skulle han se stedet, hvor Johannes Knudsen er stedt til hvile.

- Jeg er her for at hylde Johannes Knudsen, der mistede livet for 60 år siden i Japan, fortæller Toshiro Suzuki.

- Vi sætter stor pris på hans offervilje. Hans intentioner, meget ærefulde intentioner, om at redde de menneskers liv, fortæller ambassadøren.  

I 1957 forsøgte Johannes Knudsen at redde en japansk fisker, der var fanget i en storm. Fiskeren var hoppet overbord fra sin fiskekutter, da den brændte og flammerne havde kort forinden opslugt den anden af de ombordværende i kutteren.

Det hele blev set af Johannes Knudsen, der var maskinmester på et af Mærsk's skibe, der tilfældigvis var i nærheden. Der var dårligt vejr og høj sø, så en redningsaktion med redningsbåde var umulig.

-  Man måtte opgive redningsaktionen, men Johannes Knudsen, der havde stået og overværet dramaet, tog et redningsbælte på, og så sprang han over bord for at prøve at redde den her japanske sømand, og han fik også fat i ham, fortæller Henrik Gjøde Nielsen, der er museumsinspektør ved Kystmuseet Bangsbo i Frederikshavn og fortsætter:

- Man begyndte at hale ham ind, men stormen var så voldsom, at det pressede skibet ind mod kysten. For at undgå at gå på grund, måtte man sætte kursen ud ad, og de to skibbrudne i havet kunne ikke holde fast, og de endte så med at forsvinde. Næste morgen drev Johannes Knudsens lig så i land på kysten i Japan.

Redningsforsøget har givet Johannes Knudsen heltestatus i Japan. Især i Wakayama-regionen, hvor skibet gik ned og hans livløse krop skyllede i land. Her læser skolebørn historien, og de synger sange om hans gerning. En gerning, der også havde stor symbolsk betydning for japanerne, der i mange år havde været frosset ude af vesten på grund af deres handlinger i anden verdenskrig.

- Jeg tror at fra japansk side, der har selve handlingen været et udtryk for besindelse, for at nu kan vesterlændinge og japanere hjælpe hinanden i helt umulige situationer, så man har taget det som et udtryk for brødring mellem Japan og vesten. Og det, tror jeg, er en af de væsentligste grunde til at Johannes Knudsens dåd blev så stor i Japan, vurderer Henrik Gjøde Nielsen.

Det som museumsinspektøren kalder for Johannes Knudsen-dyrkelsen fortsætter i Japan den dag i dag, hvor en statue af frederikshavneren, der kigger ud over havet er blevet samlingspunkt for mindehøjtideligheder.

- På det tidspunkt, hvor han mistede livet, som var i februar, der mødes befolkningen I det område for at hylde ham, fortæller Toshiro Suzuki om Knudsen.

Johannes Knudsen er blevet tildelt ”Den Opgående Sols-orden” af 5. grad. ”Den Opgående Sols-orden” er i Japan svarende til at blive ridder af Dannebrog i Danmark.


Seneste nyt

fra Nordjylland