LIGE NU:

Unge overtog Christiansborg

179 særligt udvalgte folkeskoleelever konkurrerede i dag i politik på Christiansborg.

Mandag holder folketingspolitikerne fri, men i går sydede Borgen af aktivitiet og ungdom. For 179 særligt udvalgte elever overtog i dag Folketingssalen og udvalgslokalerne. 

- Vores forventninger er en sjov og lærerig dag, sagde Josefine Marie østergaard, som til dagligt går i 8.x på Privatskolen i Frederikshavn. 

Hun var en af de elever, som mandag havde byttet skolegang ud med dagsordener, stemmeoptælling og udvalgsarbejde. 

Sammen med fem af sine kammerater fra skolen i Frederikshavn havde de et lovforslag om DNA-registrering af nyfødte, som de skulle forsøge at få gennemført - akkurat på samme måde som de voksne politikere: Gennem udvalgsarbejde og senere afstemning i Folketingssalen. 

Deres forslag er udvalgt blandt 840 lovforslag, som folkeskoleelever fra hele landet har sendt ind. 

Deres lærer mener, at eleverne kan få en masse ud af bare en enkelt dag i lære som politiker.

- Når man bliver taget alvorligt, og man har en seriøsitet omkring en dag som i dag, så bliver eleverne også meget mere engagered, fordi de bliver lyttet til, fortæller Kirsten Moril, der er samfundsfagslærer på Privatskolen i Frederikshavn. 

Fra Folketingssalen skulle eleverne videre til udvalgslokalerne, inden der var afstemning og spørgetime med statsminister Mette Frederiksen, der skulle svare på spørgsmål fra en af Privatskolens andre elever, der fra talerstolen afkrævede svar på, om statsministeren ville nedsætte valgretsalderen til 16 år.