Vil bygge stort biogasanlæg: Skal kunne håndtere 800.000 tons affald

På en mark uden for Sæby ved Trafikcenter Sæby Syd vil Nature Energy bygge et stort biogasanlæg. Her skal 800.000 tons organisk affald fra blandt andet landbruget årligt omdannes til grøn energi.

Det er landmand Torben Farum, som ejer den ejendommen på Ørtoftvej 5 og de tilhørende 25 hektar jord, som Nature Energy vil opføre det store biogasanlæg på. Selskabet har sikret til retten til at købe jorden, hvis Frederikshavn Kommune siger ja til planerne.

- Hvis det kommer, så kommer det til at betyde noget for landmænd i området, for vi mangler faktisk et anlæg hernede, for der er ikke et anlæg i køreafstand i dag, siger Torben Farum.

Har rettighed til at købe ejendomme

Nature Energy har udover købsobtionen på Torben Farums ejendom og jord også sikret sig retten til at købe de 4 huse, som ligger tættest på det sted, hvor anlægget skal opføres.

Nature Energy har sikret sig ret til at købe 4 huse, som er beliggende tættest på det kommende anlæg.
Nature Energy har sikret sig ret til at købe 4 huse, som er beliggende tættest på det kommende anlæg.
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

Nature Energy har 13 biogasanlæg placeret rundt omkring i Danmark og ejer også et anlæg i Holland.

- Det er vigtigt at bygge biogasanlæg, som vi skal i Sæby, for det er en del af den grønne omstilling, hvor vi både skal have grøn el og grøn energi og får lavet grøngødning ud af. Samtidig reducerer vi CO2-udledningen væsentlig, så det er en fordel for lokalområdet på alle de parametre, der er på klima og energi, siger CEO i Nature Energy Ole Hvelplund.

Ny lokalplan er nødvendig

Opførslen af et biogasanlæg ved Sæby indebærer, at der både skal laves en ny lokalplan og et kommuneplantillæg. Området er nemlig ikke et af de områder, som i dag er udpeget til eventuel placering af et biogasanlæg i Frederikshavn Kommune.

Plan og Miljøudvalget behandler sagen på mandag og skal beslutte, om planerne skal sendes i offentlig høring.

- Vi er nødt til at skulle være med på den grønne omstilling i Frederikshavn Kommune. Et biogasanlæg er en vigtig faktor i hele omstillingsprocessen, og vi er glade for, at nogen vil investere i Frederikshavn Kommune, siger formand for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen (S). 

De første prøver er taget

De første jordbundsprøver blev taget for 14 dage siden. De er blevet taget ned i 10 meters dybde. Mere end 70 steder er der undersøgt, om jorden kan bærer.

Hvis projektet får de nødvendige godkendelser, så forventer Nature Energy, at der tages første spadestik til biogasanlægget i forsommeren næste år.

- Betydningen for området vil være, at vi dels skaber nogle arbejdspladser, og at vi tager det organiske affald, som der er i området og får det omdannet til grøn energi, siger CEO i Nature Energy, Ole Hvelplund.

Anlægget forventes at give 15 nye arbejdspladser til området, når det står færdig, mens det i byggeperioden vil give omkring 600 hotelovernatninger til området fra Nature Energys folk. 

Se indslaget herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland