Vrag fra anden verdenskrig fundet på 170 meters dybde ved Skagen

Mysterium om hvorfor det tyske krigsskib forulykkede er nu endeligt opklaret.

Da medarbejdere fra Sea War Museum Jutland for nylig begav sig ud på en ekspedition i Skagerrak, kom de hjem med mere, end de havde turde håbe på.

quote Vores scanning af vraget underbygger de britiske rapporter. Agterskibet mangler, og alt tyder på, at skibet er blevet revet midt over af en torpedo.

Gert Normann Andersen, direktør, Sea War Museum Jutland

177 meter under havets overflade opdagede de nemlig vraget af det tyske troppetransportskib M/S Pionier, som blev sænket den 2. september 1940.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

Vraget er et af de mest eftersøgte i Danmark, men hverken danske eller udenlandske har kunne finde frem til det. Nu viser det sig, at man har ledt for langt mod vest.

Skibet var på vej fra Frederikshavn til Frederiksstad i Norge med 823 passagerer om bord inklusive besætningen, da det nord for Skagen blev ramt af en voldsom eksplosion og hurtigt begyndte at synke.

Troppeskibet M/S Pionier

  • Moderne motorskib med en vægt på 3.285 tons.
  • Bygget som køleskib til rederiet F. Laeisz i Hamborg i 1933.
  • De første år sejlede det med bananer fra Cameroun til Europa, men i 1940 blev det rekvireret af den tyske krigsmarine og indsat som troppetransportskib mellem Danmark og Norge.
  • Sejlede med søofficerer, flypersonel, sygeplejersker og tyske alpejægere, da skibet sank.

Kilde: Sea War Museum Jutland

Forliset kostede 338 af de ombordværende livet og var dermed den alvorligste krigsbegivenhed, som ramte de tyske styrker i Danmark under besættelsen.

Tyskere bortforklarede årsagen

Der var stor uenighed om, hvorfor skibet sank. Briterne mente at vide, ubåden HMS Sturgeon sendte en dødbringende torpedo afsted mod Pionier. En forklaring, tyskerne afviste – og mente, skibet enten sejlede på en mine, blev ramt af sabotage eller blev offer for en kedelsprængning.

Efter fundet af vraget kan historikerne nu endeligt slå den korrekte årsag fast:

- Vores scanning af vraget underbygger de britiske rapporter. Agterskibet mangler, og alt tyder på, at skibet er blevet revet midt over af en torpedo. Den agterste del er sandsynligvis sunket med det samme, hvorefter den forreste del er drevet langt mod øst, før den sank. Vi fandt den ganske vist i internationalt farvand, men helt inde på svensk sokkelområde, siger Sea War Museum Jutlands direktør, Gert Normann Andersen.

 
 
Foto: Sea War Museum Jutland

Seneste nyt

fra Nordjylland