00:14

Man føler sig meget krænket. Sådan lyder det fra butiksindehaver Gert Heilmann Lund fra forretningen Seaside Løkken, efter han for anden gang på kort tid har haft indbrud i sin butik.

Efter to indbrud på få dage: Butiksindehaver føler sig krænket

Man føler sig meget krænket. Sådan lyder det fra butiksindehaver Gert Heilmann Lund fra forretningen Seaside Løkken, efter han for anden gang på kort tid har haft indbrud i sin butik.

Seneste indbrud skete natten til tirsdag. Der blev der stjålet tøj for omkring 100.000 kroner. For blot en måned siden stjal tyvene modetøj for op mod 140.000 kr. Og den sidstnævnt sag henlagde politiet efter bare fire dage, uden den var opklaret.

- Jeg synes ikke, politiet gør noget seriøst for sagen, Gert Heilmann Lund.

Han er frustreret, og det er han ikke alene om. 

En ny tryghedsmåling, som Megafon har lavet, viser, at kun fem procent af de adspurgte tror, at politiet ville opklare et indbrud i deres hjem.

Omvendt tror hele 83 procent, at indbruddet aldrig ville blive opklaret, mens 11 procent er i tvivl.

Ifølge Søren Pape Poulsen er det ærgerligt, at borgerne ikke tror, at politiet kan hjælpe dem.

- Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende. Det her er et udtryk for, at man har hørt om mange sager, hvor man ikke har kunnet løse det her, og det er rigtig trist, siger han.

Han giver giver travlhed hos politiet skylden for den svigtende tillid - et forhøjet terrorberedskab og grænsekontrol har nemlig kostet.

De fem procent, der har tillid til politiet, stemmer overens med politiets opklaringsprocent.

Søren Pape Poulsen understreger, at VLAK-regeringen har gjort meget for at styrke politiet, blandt andet ved at uddanne flere betjente. Men det kommer ikke til udtryk i Megafon-målingen.

Tilliden er blevet svækket

Her svarer 44 procent af de adspurgte nemlig, at deres tillid til politiet er blevet svækket i de seneste 10 år, mens blot 12 procent siger, at de har fået mere tillid til politiet.

Selvom danskerne altså har svigtende tillid til politiet, betyder det ikke, at folk fravælger at kontakte myndighederne, når behovet melder sig.

Kun 12 procent af de adspurgte svarer, at de inden for de seneste 10 år har fravalgt at anmelde en forbrydelse, fordi de ikke regnede med at få hjælp. Og over 70 procent af de adspurgte var tilfredse med deres seneste interaktion med politiet.

Alligevel er tilliden altså faldende, og for Søren Pape Poulsen er løsningen simpel - flere betjente.

- Vi har uddannet flere, og vi går til valg på at uddanne endnu flere, siger han.

Der mangler ressourcer

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, er enig i behovet for at uddanne flere politifolk. Han kan fortælle, at betjentene dagligt oplever at måtte fravælge opgaver som indbrud og tyveri, fordi der ikke er tid til det.

- Det er frustrerende, at sager, der kunne løses med en minimal indsats ikke bliver det. At vi må lade kriminelle gå fri. Ingen må tro, at det ikke frustrerer hele dansk politi, siger han.

Han nævner både mere bevogtning og grænsekontrol som årsager, men også nyere opgaver som bevogtning i løbet af den fire uger lange valgkamp trækker tænder ud i politikredsene.

- Så jeg er desværre ikke overrasket over den her måling, for jeg kan også sagtens finde sager rundt omkring i landet, hvor vi har beviser til at anholde og dømme gerningsmænd, men hvor vi bare ikke har ressourcerne.

- Det betyder, at der er opgaver, som borgere i et retssamfund forventer og bør forvente, at politiet løser, som vi ikke kan løse, konstaterer politiformanden.

Tilbage i Løkken gør Gert Heilmann Lund klar til endnu en dag i butikken Seaside Løkken.

Han er ikke i tvivl om, hvad han mener, der burde ske.

- Jeg synes, landbetjenten skal tilbage - også til Løkken, siger Gert Heilmann Lund.

00:35 Luk video