01:33

Enhedslisten beholder nordjysk mandat: - Vi havde håbet på to

Peder Hvelplund ser ud til at blive Enhedslistens mandat i Nordjylland. Han tager over for Stine Brix.

Enhedslisten beholder sit ene mandat i Folketinget. Selvom det ikke er endeligt afgjort, hvem der overtager Stine Brix’ mandat, så er der meget der tyder på, at det bliver Peder Hvelplund, som også har siddet som suppleant for netop Stine Brix, mens hun har været på barsel.

- Det betyder jo noget, at man sidder på et valgt mandat for Nordjylland. Jeg vil kæmpe indædt for, at de røde nordjyske mærkesager også bliver markeret på Christiansborg, siger Peder Hvelplund og fortsætter.

- Jeg vil kæmpe for, at vi skal have investeret i den kollektive trafik i hele Nordjylland. Så trænger hele landdistriktsområdet også til få et ekstra fokus for at sikre bedre bredbånd og få stoppet centraliseringen. Så er vi jo modstandere af en tredje limfjordsforbindelse, fordi vi skal tage klimaudfordringerne alvorligt. Der er ikke behov for at bygge flere asfaltforbindelser.

Radikale bliver udfordringen

Selvom Enhedslisten beholder sit mandat i Nordjylland, så er partiet fået en mindre andel af stemmerne i Nordjylland sammenlignet med valget i 2015. Ved onsdagens valg til Folketinget fik partiet i Nordjylland 4,3 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 1,8 procentpoint.

- Vi får jo en tilbagegang i Nordjylland, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over. I optimistiske stunder, havde vi håbet på, at vi kunne få to mandater. Men overordnet set er vi glade for, at vi stadig får et mandat i Nordjylland, siger Peder Hvelplund.

Han vurderer at tilbagegangen i vælgeropbakningen skyldes, at både SF og De Radikale har fået et godt valg og har trukket nogle stemmer fra Enhedslisten.

I de kommende dage skal den nye regering findes, og her har Peder Hvelplund et klart ønske.

- Eftersom De Radikale har fået et rigtig godt valg, så bliver den helt store udfordring at holde socialdemokraterne fast på en ny økonomisk politik, så vi ikke fortsætter med en borgerlig økonomisk politik, siger Peder Hvelplund og påpeger, at han håber, Socialdemokratiet har lært fra deres seneste regeringsperiode, hvor de sammen med netop De Radikale førte, hvad han betragter som en borgerlig økonomisk politik.

Fakta
Valgt i Nordjyllands Storkreds
Født 8. september 1967
Politiske hverv
Folketingskandidat Nordjyllands Storkreds, Enhedslisten
1990 - nu
Folketingsmedlem (stedfortræder) Nordjyllands Storkreds, Enhedslisten
2016 - 2017